Avto
789 ogledov

Crossland X v Sloveniji za 14.490 evrov

Opel Crossland X
1/17
Saša Despot
Opel crossland X je že zapeljal na slovenske ceste, kjer želi kupce prepričati s suvovskim izgledom, kompaktno uporabnostjo in modernostjo ter dobrimi cenami.

Crossland X je prvi konkreten produkt sodelovanja med Oplom in francoskim dvojcem Peugoet-Citroën, ki pa je bil spočet že veliko pred pripojitvijo nemške znamke k PSA. Nekateri ga bodo videli kot naslednika upokojene enoprostorske merive, saj 4,2 metra dolgi crossland X prav uporabnosti in prilagodljivosti daje ogromno poudarka. Ker pa je crossland X višje odmaknjen od tal, ima večja kolesa ter zaščito spodnjega dela pred praskami, v njem pa se sedi visoko, deluje že kot mali terenec. Pa čeprav boste zaman iskali 4x4 pogon na ceniku.

Novinca smo pred mesecem dni že spoznavali na predstavitvi v Italiji, sedaj ob prihodu v Slovenijo so znane še nekatere podrobnosti glede cenovne politike in pričakovanj. Na kratko velja ponoviti, da si crossland X osnovno platformo EMP2 deli z peugeotom 2008, zaradi vmesne nadgradnje omenjene platforme pa bo še precej bolj soroden s povsem novim citroënom C3 aircrossom. Ker želi pritegniti dosedanje kupce manjših enoprostorcev, želi crossland X že z izgledom izžarevati kompaktnost in okretnost, a se hkrati zaradi oblike luči in bočnih ter strešnih linij jasno opredeljuje kot član družine Opel. Vpadljivosti daje pomen tudi možnost kontrastne strehe v treh različnih barvah.

Opel Crossland X | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Notranjost je prostorna, s tipično nemško ukrojenostjo armaturne plošče, sedenju je dane veliko pozornosti, med drugim z doplačljivimi ergonomskimi sedeži s certifikatom AGR. Zadaj ima pomembnega aduta in sicer premično klop, ki lahko prostornino prtljažnika ob dvignjenih naslonjalih poveča vse do 520 litrov.

Pri Oplu zelo poudarjajo tehnološko modernost njihovega novega člana, saj se ponaša s številnimi asistenčnimi sistemi, med drugim 180-stopinjskim pogledom kamere, ohranjevalnikom voznega pasu, projekcijskim HUD-om in naprednjim tempomatom, ki ne moreta skriti francoskega porekla, Oplovimi prilagodljivimi polnimi LED žarometi … Na voljo je tudi sistem AEB s prepoznavo pešcev. Infozabavni sistemi različnih velikosti so Oplovi z vsemi modernimi tehnologijami povezljivosti, celo telefon se lahko polni brezžično. Opel Onstar sistem že ima zadnjo posodobitev z možnostjo iskanja parkirišč in prostih hotelskih sob, ki jo je uvedla insignia, zaradi PSA-jeve programske platforme pa servisni podporni sistem za razliko od drugih oplov še ne zna slovensko.

Opel Crossland X | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Motorjev je skupaj pet in so znani že iz PSA-jeve modelne palete. Trije trivaljni bencinarji prostornine 1,2-litra imajo moč 60 kilovatov (81 KM), 81 kilovatov moči (110 KM) oziroma 96 kilovatov (130 KM). Slednja dva si pomagata s turbino. Dizla pa imata prostornino 1,6 litra in nazivni moči 73 kilovatov (99 KM) oziroma 88 kilovatov (120 KM). Cenovno (in velikostno) je crossland X umeščen med corso in mokko X.

Cene se prično pri 14.490 evrih, preskoki med osnovnimi opremami (selection, enjoy, innovation), dodatnimi paketi tehnikalij in motorizacijo pa so razmeroma enostavni oziroma nizki.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.