Avto
14 ogledov

Da ne boste eden od tistih voznikov

Nesreča
1/9
PU Kranj
Zima še ni navrgla snega, a nižje temperature že najavljajo, da je pred vrati za voznike najbolj naporen del leta. Ste pripravljeni?

"Pozimi in v zimskih razmerah računajte na daljši čas potovanja, zato se od doma odpravite prej kot običajno. Spremljajte prometne informacije, vozite s prilagojeno hitrostjo in ne tvegajte nesreče. Predvsem pa se zavedajte, da je v slabih voznih razmerah že najmanjša napaka lahko usodna," opozarja Bojan Kos s PU Kranj in poziva k strpnosti do drugih udeležencev.

  • Vozniki z zgornjih fotografij so do nesreče gotovo menili, da so oni in njihova vozila dovolj pripravljeni na zimsko vožnjo.

Statistika kaže, da je najbolj kritično prav obdobje med 15. novembrom in 15. marcem, ko je v prometu obvezna uporaba zimske opreme.

Če tega še niste storili, je te dni zadnji čas za menjavo letnih pnevmatik z zimskimi. Zakonu boste sicer zadostili tudi s kompletom verig v prtljažniku, a letna guma na hladnem in vlažnem asfaltu ne bo nikoli tako hitro ustavila vozila kot zimska, prav zavorna pot pa je bistvena za to, ali se bo zgodila nesreča in kakšne posledice bo imela. Zimske pnevmatike morajo imeti profil globok najmanj tri milimetre in naj ne bodo starejše od štirih let. 

V avtomobil, pripravljen na zimsko vožnjo, spadata tudi metlica in strgalo za čiščenje stekel. Guma brisalcev ne sme biti natrgana ali drugače poškodovana. V posodi s tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla naj bo dovolj tekočine, ki v mrazu ne bo zmrznila. 

Ker pa sneg lahko tudi preseneti in povzroči hujše ovire v prometu, niso odveč niti topla oblačila, kapa, rokavice, odeja, svetilka, lopata, prva pomoč in mobilni telefon.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.