Avto
2887 ogledov

Ne šalijo se, to je dacia duster druge generacije

Dacia duster Dacia
Novi dacia duster druge generacije. Se tudi vam zastavlja isto vprašanje?

Ena večjih novosti letošnjega salona v Frankfurtu bo dacia duster. Romunski "budget" suv se je sedaj povsem razkril in pokazal, kaj ima novega. 

Morda bo kdo pomislil, da ga Romuni (oziroma njihov francoski lastnik Renault) vlečejo za nos, saj je duster zelo podoben ultrauspešni prvi generaciji. A ravno to je bil očitno namen, zakaj bi preveč spreminjali zmagovalno formulo? Nenazadnje so od leta 2010 prodali več kot milijon dusterjev ter z njim osvojili trge zahodne Evrope, na katerih drugi Daciini modeli še zdaleč niso tako uspešni. In kar je najbolj zanimivo - po sedmih letih prodaja prve generecije še vedno narašča! 

Dacia duster | Avtor: Dacia Dacia

Podobo dusterja so opilili pod budnim nadzorstvom Renaultovega šefa oblikovanja Larsa van den Ackerja. V ospredju pa je bil znova moto, da mora avto izražati veliko vrednost glede na prodajno ceno. Novi duster je ohranil celo identične mere, čeprav je malce bolj prostoren, saj so mu prednje steklo potisnili bolj naprej.

Na voljo bo tako kot doslej v 4x4 in 4x2 verziji, poudarek bo na nizki masi med 1,2 in 1,4 tone ter kompaktnih merah z na rob potisnjenimi kolesi za boljšo okretnost in velike vstopne ter izstopne kote. Podvozje je 21 centimetrov nad tlemi.

"Največja revolucija je, da ni revolucije. Povpraševanje po dusterju je še vedno enormno. Zakaj bi torej spreminjali dobro stvar. A če pogledate od blizu, boste videli, da smo se dotaknili vsega." 

Laurens van den Acker

Prepoznali ga bomo po širši prednji maski in lučeh, novi so tudi elegantnejši strešni nosilci. Do premiere pa ostaja skrivnost notranjost. Menda naj bi bila precejšen premik naprej ter naj bi nudila lastnosti in udobje, ki smo jih vajeni v C segmentu.

"Če bi preveč spreminjali, bi vse pokvarili"

Van den Acker je za Autocar pojasnil, da načrtno niso šli spreminjati mer, saj so trenutne "idealno" zastavljene. "Če bomo potrebovali kaj večjega, bomo ustvarili nekaj novega," je dodal. Nizozemec je pojasnil še, da so skušali avto vdihniti nekaj več čustev, ki ga bodo povezale z Renaultom. A ne preveč, saj je recept pri Dacii jasen: "Včasih se šalimo, da manj kot se vtikamo v Dacio, bolje ji gre. Če bomo preveč razmišljali o spremembah, bomo samo vse pokvarili."

Bo že držalo. Svoje pove dejstvo, da menda strankam Dacie niso niti malo všeč kromirane obrobe, ki jih ponuja tovarna. Preprosto niso uporabne.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.