Avto
8918 ogledov

Dacia proizvedla zelo poseben avtomobil

Dacia proizvedla 10 milijonti avtomobil Dacia
Romunska Dacia je jubilej proslavila z zelo posebnim avtomobilom.

Dacia je od leta 1968 do danes proizvedla že 10 milijonov avtomobilov. Jubilejno vozilo, ki je prišlo s proizvodnega traku tovarne Mioveni v Romuniji je bil duster posebne serije extreme urbano sive barve. To je bilo deset milijonto vozilo znamke Dacia od rojstva te znamke.

Dacia Jogger To je cena Avto V Sloveniji poceni sedemsedežnik za velike družine

»Zelo smo ponosni, da smo dosegli simbolen mejnik desetih milijonov izdelanih vozil. Ta rezultat priča o uspešnosti pragmatičnega videnja avtomobila, ki je osredinjeno na tisto, kar je za naše kupce res bistveno. Dacia bo na podlagi svojih izkušenj še naprej rastla in ponujala privlačne avtomobile, ki bodo prilagojeni življenjskemu slogu naših kupcev,« je dejal Denis Le Vot, glavni izvršni direktor znamk Dacia in LADA.

Dacia Spring Kako dober je? Avto Preskusili smo najcenejši električni avtomobil ta hip

Skupno število izdelanih vozil znamke Dacia (v milijonih)

  • 2,6 milijona primerkov modelov Dacia Sandero in Sandero Stepway, najbolje prodajanega avtomobila posameznim kupcem v Evropi od leta 2017,
  • 2,3 milijona primerkov modela Dacia 1300 in njegovih izvedenk,
  • 2,1 milijona primerkov modela Dacia Duster, najbolje prodajanega športnega terenca posameznim kupcem v Evropi od leta 2018, in
  • 1,95 milijona primerkov modelov Dacia Logan in Logan MCV.

Dacia proizvedla 10 milijonti avtomobil | Avtor: Dacia Dacia

Dacia je svoj prvi avtomobil, model dacia 1100, sestavila avgusta 1968. Naslednje leto je prišel ikonični model dacia 1300, ki je dobil celo družino izvedenk (limuzina, kombi, športni kupe, gospodarska vozila). Proizvajali so ga 35 let in pustil močno sled na avtomobilski krajini Romunije. Prevzem znamke s strani Skupine Renault leta 1999 je začel novo poglavje v zgodovini znamke. Z uvedbo modela logan je leta 2004 Dacia postala mednarodna avtomobilska znamka in pospešila ritem svoje prodaje. V letu 2005 so odprli proizvodno linijo izven Romunije, v tovarni Somaca v Casablanci v Maroku.

Dacia Jogger 10 trikov Avto Vgraditi pol izpuha pomeni imeti samozavest

Razširitev ponudbe modelov (sandero, duster itn.) in njihovi takojšnji prodajni uspehi so terjali povečanje proizvodnih zmogljivosti. Sledilo je odprtje povsem nove tovarne v luškem mestu Tanger v Maroku leta 2012, odprtje proizvodne linije v mestu Oran leta 2016, namenjene izključno potrebam alžirskega trga, pred kratkim pa tudi začetek proizvodnje modela spring, prvega povsem električnega avtomobila znamke Dacia, v tovarni Shyian na Kitajskem leta 2020.

PRIMA test B kombilimuzine Izmerili smo Avto Kateri mestni avto je najbolj uporaben?

Vozila znamke Dacia zdaj prodajajo v 44 državah, predvsem v Evropi in v sredozemskih državah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.