Avto
5458 ogledov

Toliko je že star povprečni avto pri nas

parkiranje v ljubljani, parkirišče, parkirnina MatijaJanežič
Danes se z dnevom brez avtomobila končuje evropski teden mobilnosti. Na pobudo Ministrstva za infrastrukturo lahko danes vsi potniki brezplačno uporabljajo železniški promet. SURS sicer razkriva, da je povprečna starost registriranih avtomobilov v Sloveniji nekaj več kot 10 let.

Konec prejšnjega leta (podatki na dan 31.12.2021) je bilo v Sloveniji registriranih 1.1890.000 osebnih avtomobilov, njihova povprečna starost pa je nekaj več kot 10 let, so ob dnevu brez avtomobila, s katerim se zaključuje evropski teden mobilnosti, sporočili iz Statističnega urada Republike Slovenije. Letos je sicer teden mobilnosti v ospredje postavil pomen dobro povezanih skupnosti za dvig kakovosti bivanja.

V številnih slovenskih občinah so poskušali trajnostno mobilnost z različnimi dogodki in programi približati tako mlajšim kot starejšim. Pripravili so vse od kolesarskih izletov, vodenih peš ogledov, predstavitev lokalnih športnih in drugih društev ter delavnic varne uporabe skirojev, vrtci in šole so najmlajše spodbujali k hoji z igrami, nekatere učence sta do šole pospremila Pešbus in Bicivlak.
Številne aktivnosti so pripravili tudi v prestolnici, današnji dan brez avtomobila so pospremili z brezplačno uporabo avtobusov Ljubljanskega potniškega promet in parkiranjem na parkiriščih P+R v upravljanju javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice. V centru mesta so predstavili avtobus na vodik, ki že testno vozi po Ljubljani. Za motorni promet so zaprte tudi nekatere ulice in ceste. 

Brezplačen je danes tudi železniški potniški promet. Kot je v ponedeljek poudarila državna sekretarka na infrastrukturnem ministrstvu Alenka Bratušek, želijo na ta način ljudi prepričati in jim pokazati, da se z uporabo javnega prevoza da priti skozi dan, skozi vse obveznosti, ki jih imamo.

Evropski teden mobilnosti, ki je osrednja kampanja Evropske komisije za spodbujanje čistega in trajnostnega mestnega prevoza, so letos zaznamovali tudi v približno 3000 mestih v več kot 40 državah.

Komentarjev 3
  • mb 09:42 23.september 2022.

    3km zračne linije iz mb. do avtobusa, ki pelje 1x na uro cca 3km. če bi hotel uporabljati javni promet, bi vsak dan do službe ( cca 10 km od doma ) porabil 1 n pol v eno smer zresnite ...prikaži veče se malo s to mobilnostjo. javni promet je delno uporaben v središču mesta. če si nekoliko izven ga sploh ni. p jaz imam še relativno blizu do "javnega prometa"

  • rd2dmk2 08:10 23.september 2022.

    žal, pa nam gre hudo..tam v prestolnice še ne tolk, ampak, si predstavljaš, da5 km od srednje velikega mesta na Grenjskem ni ne avtobusa, ne vlaka, ne trgovine. pazi slo ne oštarije. in kaj naj ti ljudej počnejo z zastonj ...prikaži več vlakom gospodje politiki ? naj gredo vsak dan 5 km peš ? ljudje bi meli lahko več, če bi deloval dober javni prevoz. se vprašate zakja občine znajo zapravit denar za prostofer,ne pa za avtobus ? ja mogoče je s prvim lažje it v štacuno po fasngo, ampak prostovoljcev bo zmanjkal

  • blayo 20:12 22.september 2022.

    Leta 2001 je bilo v Sloveniji registriranih malo manj kot 900.000, leta 2021 pa že 1.200.000, torej za 1/3 več. Treba je v obzir vzet da je bilo leta 2001 Slovencev 2.000.000, 2021 pa 2.100.000, kar je samo 5% več. ...prikaži več Torej število vseh avtomobilov se je v veliki večini povišalo na rovaš drugega/tretjega avta pri bajti... prvi avto je torej v povprečju star od 5 do 7 let, drugi pa 15. Skratka ni nam ravno hudo...