Avto
200 ogledov

Darilo župana Trilarja - ukinitev zastonj parkiranja

Občina Kranj Andrej Leban
V Kranju se obeta sprememba parkirnega režima, ki ga občani in obiskovalci četrtega največjega mesta v državi gotovo ne bodo najbolj veseli - župan Trilar ukinja zastonjsko parkiranje za eno uro z ohlapnim izgovorom, da želijo tako spodbuditi investicije v mestu.

Promet je tegoba vseh županskih mandatov zadnjih let v Kranju, med drugim je trenutno zelo aktualna umestitev nove avtobusne postaje, s katero bi nadomestili kranjsko sramoto v obliki "začasne postaje", ki vztraja že več desetletij. Ta predlog pa je naletel na burne odzive nekaterih prebivalcev v okolici bodoče postaje. 

Kako utemeljiti, da bodo meščani na boljšem brez zastonj parkiranja

Kranjski župan Boštjan Trilar očitno odpira še eno fronto. Leta 2010 je bil takratni župan in danes član Trilarjeve svetniške skupine Več za Kranj Damijan Perne na čelu nove ureditve režima parkirnih mest v Kranju. V njegovem času  je prišlo do delnega zaprtja starega mestnega jedra, a bi postal prijaznejši pešcem, v centru mesta - med drugim v okolici vseh pomembnejših javnih institucij in mestne knjižnice - pa je bila vzpostavljena ureditev, v okviru katere je bila prva ura parkiranja zastonj. 

Na dnevnem redu prihodnje seje kranjskega mestnega sveta pa je nova odredba o parkiranju, ki sedanji režim postavlja na glavo. Tako se ukinja režim prve ure zastonj, hkrati pa se znižuje višino parkirnine na uro iz enega evra na pol evra. Prav tako bodo kranjska parkirišča odslej plačljiva vse do 19. ure (dve uri več), na novo pa bo potrebno plačati tudi ob sobotah do 14. ure. 

Na kranjski občini predlog utemeljujejo tako, da bo z možnostjo "cenovno ugodnih parkirnih mest na širšem območju KS Center zagotovljena višja stopnja dostopnosti do javnih zavodov, gospodarskih subjektov in starega mestnega jedra." Določitev večjega števila plačljivih parkirnih mest zasebnim investitorjem naj bi zagotovila boljše pogoje za vključitev v izgradnjo novih zasebnih parkirišč, istočasno pa naj bi z znižanjem "javne" parkirnine obstoječe upravljavce zasebnih parkirišč prisilili k "prevetritvi lastnih cen, ki so trenutno na nivoju cen v prestolnici."

boštjan trilar | Avtor: mediaspeed mediaspeed
Županovi še dodajajo, da bo nova uredite na dolgi rok pripomogla k zagotovitvi ustreznega števila parkirnih mest v centru Kranja, "kar predstavlja enega od bistvenih pogojev za oživite starega mestnega jedra in dostopnosti do javnih storitev, posredno pa bo pripomogla tudi k spodbujanju občanov k uporabi alternativnih prevoznih sredstev."

Ga bodo svetniki želeli poslušati?

Župan Boštjan Trilar je po odmevni nesreči, ki jo je v Stražišču pri Kranju povzročil pijan na začetku februarja, ostal brez koalicije v kranjskem mestnem svetu. Razen njegove svetniške skupine Več za Kranj so ga vse ostale skupine pozvale k odstopu, izgubil je tudi večine v svetu. Ali bodo načrte Trilarja po spremenjenem režimu podprli, smo skušali vprašati v največji dve opozicijski skupini, SMC in SDS, njihov odziv še pričakujemo.

Parkiranje Kranj | Avtor: MOK MOK
Kranj bo prihodnji mesec dobil novo parkirišče na območju Stare Save, poroča Kr.Trma.si. Prostora bo za okoli 300 vozil, parkirišče pa bo po dogovoru med občino in lastnico zemljišča uredila Komunala. Občina se je dogovorila z Zavarovalnico Triglav, ki je lastnik zemljišča, odkupljenega od padlega velikana Sava.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Dean Kosmač 14:41 18.marec 2016.

    Zdaj pa hoče nas -ostale voznike- prizadeti, ko sam ne bo smel nekaj časa več vozit...

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:34 18.marec 2016.

    Občinski denar je denar občanov. Torej za parkiranje se že plačuje preko davkov. Ni nobene razlage zakaj bi moral dvojno plačevat parkiranje: najprej preko davkov preko občinskega denarja, potem pa še preko parkirnine. Ga ni! To samo pomeni naslednje. Občinski ...prikaži več denar k igre zdej za parkirišča bo zdej lahko šel v korupcijo, nov svež denar od parkirnin bo šel pa v minimalnem delu za parkirišča, ostanek pa za investicije za to da se dobi naslednje volitve.

  • beez 13:06 18.marec 2016.

    Sram ga je lahko. Vse kar zna je besedičenje in sklepanje nerazumnih odločitev ter izvajanje nerazumnih dejanj. Žal mi je, da sem ga volil. Da bi pa parkirišča uredili, borbo z učitelji oš simona jenka itd. - da bi oživeli ...prikaži več mesto. S čim? S parkirnino? Katastrofa!