Avto
9856 ogledov

Dars reševal najpočasnejšo udeleženko v prometu

Želva na avtocesti Dars
Ker ni imela vinjete, jo je tokrat odnesla le z Darsovim opozorilom.

Srečna zgodba iz pomurske hitre ceste. Delovodja murskosoboške baze Darsa je med obhodom naletel na želvico, ki je zašla na avtocestocestišče.

"Ker si ne more sama nalepiti vinjete na oklep, je tokrat prejela samo opozorilo," so hudomušno pripisali na Darsovem uradnem Twitter profilu. Seveda je Darsov zaposleni želvo varno odnesel nazaj v naravo. 

 

Kaj storiti, ko na avtocesti naletite na žival?

Čeprav marsikateri voznik misli, da se mu na avtocesti zaradi zunanje ograje ne more zgoditi bližnje srečanje z živaljo, pa je resnica zelo drugačna. Živali lahko pridejo mimo ograje skozi razne luknje, velikokrat pa tudi prek neograjenih priključkov na oziroma z avtoceste.

Po Darsovih podatkih so samo leta 2018 obravnavali kar 1.058 povoženih živali na avtocesti. Med temi je bilo od domačih živali daleč največ mačk, 193, medtem ko je bilo povoženih psov 46. Med vsemi različnimi živalmi pa so največkrat žrtve povoženj lisice (leta 2018 kar 257) in srnjad (169), zelo veliko je tudi povoženih jazbecov, kun in zajcev, pa raznih ptičev. So pa leta 2018 vozniki povozili celo eno vidro, enega gamsa in dva divja prašiča.

Če med vožnjo po avtocesti opazite žival znotraj območja avtoceste, takoj pokličite na številko 112.

Situacija, ko se voznik na avtocesti pri 130 km/h iz oči v oči sreča z večjo živaljo, je zelo nevarna in od reakcije voznika je odvisno, kako se bo zanj končala. Čeprav se sliši trdo, je takrat v večini primerov najbolj žival povoziti, saj bi drugačni manevri še posebej v gostem prometu lahko povzročili le še nesreče z veliko hujšimi posledicami, tudi za voznika.

Škoda zaradi trka v žival je lahko na avtu precejšnja. Vsak uporabnik, ki se mu zgodi trk in pri katerem je nastala le gmotna škoda, naj najprej poskrbi, da se varno ustavi na odstavnem pasu, prižge vse štiri smerokaze, zavaruje avto s trikotnikom in se umakne na varno za ograjo. Od tam naj pokliče na številko 112, v bolj blagih primerih pa lahko tudi kar številko Prometno-informacijskega centra 1970. Darsovi vzdrževalci bodo vozilo zaščitili in pripravili ustrezne dokumente, torej zapisnik. Zapisnik je osnova za povračilo stroškov, ki nastanejo pri trku z živalmi na avtocestah.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • lulibuc 14:00 04.junij 2020.

    Pohvalno zelo

  • Žurnalček 12:06 04.junij 2020.

    Res ena lepa gesta , reklo se bi novica , ki bo obšla svet !