Avto
59 ogledov

Dars v večjo pretočnost prepričala šele inšpekcija

Zaprto počivališče Povodje
1/3
Anže Petkovšek
Povodje. Dars je voznikom prijaznejšo prometno signalizacijo mimo zaprtih počivališč namenil šele po posredovanju inšpekcije. Ljubo Zajc: Pri nas se nihče ne sprašuje, zakaj vozniki mimo delovišč vozijo prehitro.

Že od aprila je zaradi obnovitvenih del na vodovodu zaprto počivališče Povodje na obeh straneh gorenjske avtoceste. Na prometno enem najbolj obremenjenih avtocestnih odsekov v Sloveniji pa so darsovci na jezo prenekaterega voznika označbo modificirane zapore sprva uredili tako, da so promet s 130 km/h močno upočasnili, saj so neposredno ob rob voznega pasu postavili tudi pokončne količke, s čimer so zmanjšali širino obeh prometnih pasov in onemogočili vožnjo po uvoznem pasu. Hitrost je sicer po lastnih navedbah Dars od vsega začetka omejil na 100 km/h in ne na 80 km/h, kot je sporočil naš bralec.

Postavljene omejitve hitrosti se je držal le malokdo, hkrati pa so se številni vozniki spraševali, čemu je bilo sploh treba postavljanja stebričkov in ali ne bi bila ustrezna že začasna neprekinjena črta, ki bi poleg prečrtanih tabel in fizične zapore neposredno pred uvozom na počivališče voznikom dajala informacije o zapori. Dars odgovarja, da je zapora izvedena v skladu s pravilniki.

Pravilnik že, kaj pa pretočnost?

Da pa pri označbah zapore od začetka vseeno ni bilo vse v redu, dokazuje ukrepanje inšpektorata, ki je po pregledu stanja Darsu naročil več sprememb za večjo pretočnost prometa.

Table pokončne zapore so sicer ostale, a je inšpektorat med drugim odredil umik podstavkov stebričkov za pol metra proti robu cestišča in s tem normalizacijo širine voznih pasov, kar je omogočilo varnejšo vožnjo mimo zapore.

Zajc: Vsi drvijo, nihče se ne vpraša, zakaj

Direktor agencije za varnost v prometu Ljubo Zajc je različno tolmačenje o označbah delovišč komentiral s podatkom, da se več kot 70 odstotkov voznikov mimo zapor zaradi del na cestah vozi z večjo hitrostjo od predpisane. "Tukaj je gotovo nekaj narobe; ali gre za napačno postavljene omejitve in gre za napako upravljavcev, ali pa smo le uporabniki avtocest tisti, ki omejitve kršimo in s tem tvegamo nesrečo," pravi Zajc. "V Sloveniji pa se s tem vprašanjem nihče ne ukvarja. Niti upravljavec, ki se ne vpraša, ali je omejitev prava, če se vozniki mimo delovišč vozijo prehitro, niti policija, ki takšno prehitro vožnjo opaža, a je ne sankcionira pogosteje in s tem voznikom ne da jasnega znaka, da je treba omejitve spoštovati."

Odstranitev še ne bo pomenila odprtja

Inšpektorat je zmotil tudi nejasen rok končanja del in vnovičnega odprtja počivališča, saj bi se zlasti tujci v visoki turistični sezoni na poti proti morju prvič lahko ustavili šele na več kot 50 kilometrov oddaljenem Lomu. V ozadju zaprtja počivališč naj bi bil namreč poleg obnovitvenih del vodovoda tudi spor z najemnikom objektov Janezom Tičarjem, s katerim je Dars prišel v navzkrižje že zaradi počivališča Lipce, ki je trenutno prav tako zaprto. Dars je tako še aprila pojasnjeval, da sploh ne vedo, kdaj bodo Povodje sploh odprli za promet.

Na inšpektoratu so za Žurnal24 sicer pojasnili, da bo modificirana zapora odstranjena najkasneje do 20. junija, a to še ne pomeni, da bo odprto tudi samo počivališče. "Če tudi po tem datumu počivališče še vedno ne bo urejeno tako, da bi obiskovalcem zagotavljalo varno in urejeno uporabo, bomo v soglasju s prometnim inšpektoratom počivališče poskušali zapreti na način, da zapora ne bi več segala v prečni profil avtoceste oziroma vozišča," odgovarjajo na Darsu in s tem nakazujejo, da bodo spor z najemnikom, čigar objekti na počivališču že več let samevajo, s takšnim ali drugačnim izgovorom še naprej nadaljevali na plečih utrujenih uporabnikov avtocest.

Komentarjev 5
  • baltazar77 12:20 09.junij 2012.

    G. Zajc se sprašuje, zakaj vozimo prehitro? Zato, ker je omejitev hitrosti na 60km/h ogromno pred cestninsko postajo in ogromno po cestninski postaji. Zato, ker na deloviščih, kjer je omejitev 60km/h ti tovornjakar "blenda" in se ti lepi za rit, ...prikaži več kjub temu, da ti vožiš 80km/h. Zato, ker če voziš po predpisih, te geniji prehitevajo iz leve in iz desne. Zato, ker voziti po predpisih JE NEVARNO, zaradi psihopatov, ki mislijo, da vozniško dovoljenje jim daje pravico do vsega.

  • Lavdan 14:52 08.junij 2012.

    Nas delajo bedake in ovirajo promet. Vodovod ni na vozišču ampak v objektu.Karkoli imajo s tem Tičarje je njihov problem ne nas voznikov. Vozišče in parkirišče bi moralo biti odprto.Vprašanje je ali sploh imajo dovoljenje za zaporo. DARS je ...prikaži več na AC gospodar in dela kar se mu zljubi.

  • 1111 13:32 08.junij 2012.

    ...ma kakšna delovišča, da jim je*** ma***...kje so bli do sedaj, a zdej bodo delali gužvo, za koji kurac imam vinjeto za celo leto???? golazen prokleta, daj bog se zadušila ob prvem obroku!!!