Avto
44063 ogledov

"Dedek Sprint" dve leti prinašal naokoli avtocestarje

Italija avtocesta Profimedia
80-letni "Dedek Sprint" se je dolgo izogibal plačilu za uporabo avtocest. Zdaj dolguje 4.000 evrov.

V sosednji Italiji so oblasti le uspele stopiti na prste priletnemu vozniku fiata punta, ki se je dve leti tako spretno izogibal plačevanju cestnin, da se ga je prijel vzdevek Nonno Sprint - Dedek Sprint. 80-letnik s pravim imenom Mario, ki živi v domu za starejše občane v mestu Fiuggi v deželi Lazio, se je odločil, da uporabe avtoceste ne bo več plačeval. Po njegovih besedah so cestnine previsoke, ponujena storitev pa prenizka. 

Italijanske avtoceste je sicer še vedno rad uporabljal, a se je skozi zaprti cestninski sistem, ki je še vedno v uporabi pri sosedih, vedno izmuznil tako, da je koristil pas za predplačniške naročnike Telepass. "Nalepil" se je na zadek drugega uporabnika in zapeljal skozi cestnino, še preden se je uspela dvignjena zapornica spet spustiti. Ker je vedno vozil ponoči, ga niso mogli identificirati, sam pa je na ta način je prepotoval Italijo po dolgem, saj je zahajal v Rim in celo Neapelj.

Kot poročanje Corriere della Serra povzema The Guardian, je Mario vozil zaradi dolgčasa v domu. "Ostali sostanovalci so šli ob določeni uri spat, kaj pa naj bi počel jaz? Nisem mogel zdržati po cele dneve v domu," je pojasnil odvetniku.  

Italija avtocesta | Avtor: Profimedia Profimedia

Taktika je izvrstno delovala dve leti, nato pa so zaposleni pri upravitelju Autostrade z nadzornih kamer vendarle uspeli sestaviti delce posnetkov in na podlagi tega prepoznati avto z registrsko tablico ter lastnika.

Zdaj so mu izstavili račun za 4.000 evrov, a je Dedek Sprint dejal, da jih nima namena plačati. Prepričan je, da so avtoceste javna storitev in njeni upravljavci zato ne smejo zahtevati nadomestila. Zdijo se mu tudi predrage. 

Če bo trmasto vztrajal pri svojem, mu grozi še kazenska ovadba zaradi goljufije. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Skias 08:24 05.april 2023.

    Tako se radi zgledujejo po skandinavskih državah. Zakaj pa pri nas ne deluje kot tam, ko se po parih letih uporabe domačini vozijo "zastonj". Najlažje je narediti nekvalitetno cesto potem jo pa še niti ne 1 leto uporabe sanirati. Samo, da je delo!

  • Skias 08:21 05.april 2023.

    Če se pogleda realno ima prav. Kdo gradi ceste pri nas in skrbi za vzdrževanje! DARS, ki je pa državno podjetje. Kolikor vem smo še vedno državljani tisti, ki predstavljajo državo, plačujemo davke cestne storitve in tako dalje. Se pravi, ...prikaži več če gledaš s tega vidika plačujemo za nekaj kar smo že plačali.

  • Avatar pantani
    pantani 06:41 05.april 2023.

    Ja hudo. Sem se kar nasmejal ob čanku. Bravo dedi.