Avto
57 ogledov

Detektorji dovoljeni, a nezanesljivi

Radarski detektor Wikimedia
Radarski detektorji. Učinkovali naj bi celo preventivno, a naša policija jih ne mara.

Hitrost. “Čeprav lahko detektorji radarjev do neke mere delujejo preventivno, menimo, da te naprave ne prispevajo k temu, da bi uporabniki predpisane omejitve hitrosti dojemali zaradi varnosti sebe in drugih udeležencev v prometu. Zato prodaji teh naprav nismo naklonjeni,” pravijo na policiji.

Slovenija je med državami Evropske unije, ki detektorje dovoljujejo, v manjšini. Skorajda povsod po Evropi pa so strogo prepovedani motilci naprav za meritve hitrosti (tako imenovani jammerji), za katere sta pri nas zagrožena takojšen odvzem naprave in kazen od 400 evrov.

Brez njih več nesreč

Raziskava britanske fundacije Mori je pred časom opozorila na pozitivne lastnosti detektorjev. Anketa je pokazala, da uporabniki detektorjev na leto prevozijo dvakrat več kilometrov od neuporabnikov, imajo močnejše avtomobile in višje dohodke, a tudi več kazenskih točk.

Večina jih meni, da so meritve hitrosti namenjene le polnjenju proračuna, a hkrati tri četrt uporabnikov trdi, da so zaradi detektorjev pozornejši na omejitve hitrosti in so postali celo varnejši vozniki.

Anketa je še ugotovila, da so bili neuporabniki glede na prevožene razdalje enkrat pogosteje udeleženi v prometnih nesrečah.

Komentarjev 2
  • fowler 14:38 16.januar 2012.

    jst sm ga tud nabavu, me je že parkrat rešu... res je občutljiv, ampak ma kr dobro ''city'' funkcijo, tko da ne piska za vsako malenkost - mogoče na prvi stopnji. čim je pa dejansko radar, se mu pa v ...prikaži več vsakem primeru, ni važn v kerem načinu delovanja, čist zmeša...v sloveniji lahk itak ful paziš pa gledaš, ampak če ti za 55km/h v naselju nabije 100 evrov kazni, ne daj bože da voziš 35km/h v coni 30, se ti že splača dat tistih 80 evrov za detektor...

  • mr_izi 13:26 18.november 2011.

    ja res je odkar imam detektor sem bolj pozoren, ampak pri teh napravah je potrebno vedeti da reagirajo na vsaka elektronska vrata s senzorjem in bankomate, ker imajo podoben način valov in frekvenco, tako da če ti radar postavijo ob ...prikaži več bencinsko črpalko ne boš siguer kaj ti cvili, radar ali vrata. ;o)Lep dan!