Avto
17 ogledov

Dirkalnik, ki je spremenil avtomobilizem

(Foto: McLaren)
1/21
Žurnal24 main
Pred dvajsetimi leti se je začel razvoj enega od najbolj znanih vozil v zgodovini avtomobilske industrije - mclarna F1.

Ko so se pri McLarnu odločili, da proizvedejo najboljši športni avtomobil vseh časov, se je našel le malokdo, ki si je upal na glas dejati, da bo F1 postal ikona modernega avtomobilizma. Dirkalnik še danes spada v sam vrh. Ideja o nastanku superavtomobila narejenega na osnovi formule 1 se je v glavi Gordona Murrayja porodila že leta 1988. Takrat je Ronu Dennisu predlagal razvoj brezkompromisnega športnega avtomobila s tremi sedeži in mu ponudil tudi prvo skico vozila. Na začetek razvoja ni bilo treba čakati dolgo, kot tudi ne na pomoč McLarna, ki je ponudil najbolj napredno tehnologijo. Pri razvoju je sodeloval celo slavni pokojni dirkač v formuli 1 Brazilec Ayrton Senna. Pri izdelavi so uporabljali številne inovacije, F1 pa je prvi avtomobil z karbonsko monocoque šasijo.

Ena od zanimivosti je tudi ta, da bi moral imeti F1 hondin motor, a ga pri Hondi niso uspeli razviti. Takrat je bila prav honda NSX vzor, kar zadeva upravljanje vozila in občutek med vožnjo. V F1 so zato vgradili BMW atmosferski 6,1-litrski V12 koji motor, ki je v standardni različici razvil 467 kW/636 KM. Poleg vrhunske aerodinamike je bil F1 poseben tudi zaradi nizke teža, saj je bila ta zaradi uporabe karbonskih vlaken zgolj 1.140 kilogramov.

Skupno so proizvedli 106 primerkov, naredili pa so tudi nekaj posebnih različic in eksperimentnih prototipov. Prvi kupci so ključe dobili konec leta 1993, zanj pa so morali odšteti več kot pol milijona funtov. Danes na avkcijah cena posameznih primerkov doseže vrednosti do 2,5 milijona evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.