Avto
93 ogledov

Divjaki bodo ob avto

6. maj, Slovenčeva cesta
1/4
Žurnal24 main
Promet. V pripravi popravki zakona, ki širijo nabor prekrškov, zaradi katerih bodo policisti lahko zasegli vozilo. Kazen. Objestni vozniki bodo ostali brez avta takoj, ko jih policija zaloti brez veljavnega vozniškega dovoljenja.

Država želi s popravljenim zakonom stopiti na prste predvsem nevarnim voznikom, povratnikom, ki jih doslej niti številne izrečene kazni zaradi prekrškov niso izučile in za volan še naprej sedajo vinjeni ali brez veljavnih vozniških dovoljenj. “Med najpomembnejšimi spremembami so spremenjeni pogoji za zaseg vozila, v zakonu je predvidena diskrecijska pravica policistu glede odreditve pridržanja, dodajajo se pooblastila cestninskim nadzornikom,” pojasnjujejo na ministrstvu za infrastrukturo in prostor (MzIP).

Zakon lani okleščen

Poslanci so lani poleti izglasovali popravke zakona, ki so policistom odpravili pooblastila za zaseg vozila tistim, ki po cestah divjajo. Zaradi vse večjega števila prometnih nesreč zdaj MzIP predlaga, da se zakon spremeni tako, da bi hujšim prometnim prekrškarjem avtomobil spet lahko odvzeli. “S tem želimo učinkoviteje in čim prej s ceste odstraniti objestne in brezbrižne voznike. Tudi tiste povratnike, ki prehitro vozijo, in tiste, ki na cesti nimajo kaj početi, na primer voznike brez ustreznega vozniškega dovoljenja,” še pravijo na ministrstvu. “Takšna sprememba bo nedvomno vplivala na ravnanje in vedenje udeležencev v prometu,” so prepričani pripravljalci zakona.

Ministrstva se usklajujejo

Popravki zakona so zdaj v medresorskem usklajevanju. Če ga bo vlada poslala v parlament in ga bodo poslanci potrdili, bo predvidoma začel veljati 1. septembra.

Država sprejema doslej najstrožje popravke zakona, ki določajo, kdaj lahko policija zaseže vozilo

1. Ob vozilo bo prekrškar, ki je bil trikrat pravnomočno kaznovan zaradi prekoračitve dovoljene hitrosti v območju za pešce za več kot 20 kilometrov na uro, zaradi prekoračitve dovoljenje hitrosti v naselju za več kot 30 kilometrov na uro ali zunaj naselja za več 40 kilometrov na uro in na avtocesti za več kot 50 kilometrov na uro.

2. Brez vozila bo ostal tudi voznik, ki je bil trikrat pravnomočno kaznovan zaradi vožnje pod vplivom alkohola, vožnje pod vplivom drog ali je odklonil odrejeno preverjanje psihofizičnega stanja.

3. Popravljen zakon bo policistom omogočal, da vozilo takoj odvzamejo vozniku, če ga zalotijo pri vožnji brez veljavnega vozniškega dovoljenja.

4. Če je prekrškar kljub prepovedi nadaljnje vožnje to nadaljeval ali ponovil prekršek, zaradi katerega so mu vozniško dovoljenje odvzeli.

5. Zaseženo vozilo bo policija takoj predala sodišču, ki proti voznikom s prekrški vodi postopke. Hkrati pa bi policija takoj zasegla registrske tablice in jih predala upravni enoti, kjer ima voznik, ki mu bo vozilo odvzeto, prebivališče.

Povozil in pobegnil

6. maj, Slovenčeva cesta | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Alkohol in kokain. Petintridesetletni Ljubljančan je vozil z neprilagojeno hitrostjo in na prehodu za pešce silovito trčil v 19-letni peški, ki sta obležali na pločniku. Po trku je odpeljal naprej, a se kmalu zatem vrnil na kraj tragedije po registrsko tablico, ki jo je izgubil od trku. Ena od mladenk je umrla takoj po nesreči, druga nekaj ur pozneje. Čez nekaj dni se je izkazalo, da je bil povzročitelj pod vplivom alkohola in kokaina ter da je vozil neregistrirano vozilo brez veljavnega vozniškega dovoljenja.

Trije pijani

17. maj, Gorenjska | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Alkohol in hitrost. Gorenjski policisti so v enem dnevu obravnavali tri prometne nesreče, ki so jih povzročili vozniki pod vplivom alkohola. Prvo je pri Naklem povzročil 46-letni Radovljičan, ki je vinjen in z neprilagojeno hitrostjo trčil v drugega voznika. Nekaj ur zatem je v Kranju vinjen 33-letnik povzročil nesrečo zaradi vožnje po nasprotnem pasu. Ob koncu istega dneva pa je prav tako v Kranju vinjena 46-letnica zaradi premajhne varnostne razdalje trčila v vozilo pred njo.

Prehitevala in trčila

22. maj, regionalna cesta Ig-Škofljica | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Brez dovoljenja. Petinštiridesetletnica je med prehitevanjem na vozišču, ki vodi iz desnega nepreglednega ovinka na ravnino, s sprednjim delom svojega vozila trčila v zadnji del vozila 51-letnika, ki ga je prehitevala. Pri dohitevanju vožnje ni prilagodila vremenskim razmeram. Povzročiteljica pri tem ni bila poškodovana, 51-letnik pa je zaradi trčenja utrpel hude poškodbe. Povzročiteljica nima veljavnega vozniškega dovoljenja, nesrečo pa je povzročila z neregistriranim vozilom.

Vozil v napačno smer

9. maj, ljubljanska obvoznica, Malence-Zadobrova | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Lahke poškodbe. Enaindvajsetletni Mariborčan je med vožnjo v napačni smeri po ljubljanski obvoznici čelno trčil v 41-letnega varnostnika na službeni poti, ki je zaradi hudih poškodb umrl takoj. Povzročitelj nesreče jo je odnesel z lažjimi telesnimi poškodbami. Policisti kazensko ovadbo proti njemu, neuradno, še pripravljajo. Neuradno naj bi namreč še čakali na analizo vzorca njegove krvi in urina, ki sta mu bila odvzeta po nesreči, da bi preverili, ali je vozil pod vplivom alkohola.

Komentarjev 14
  • mph 11:31 26.maj 2013.

    Žal pri takih to nima nobene veze. Nič jih ne ovira, da vozijo pijani (kako misliš ti, bi takim "prepovedal alkohol"), z ukradenimi avti ali takimi za 100€, ... Take zločince (ker to so) je potrebno pravočasno odstranit iz družbenega ...prikaži več okolja, ni druge rešitve. Na daljši rok pa seveda preventiva.

  • Aleš Velikonja 07:38 26.maj 2013.

    že takoj veliko naredimo,če popolnoma prepovemo alkohol v prometu in že tukaj se bo veliko poznalo

  • mph 02:14 26.maj 2013.

    Čimprej, tem bolje. Vsak, ki bo ostal živ zahvaljujoč temu zakonu, mu bo hvaležen. Vsekakor pa se strinjam s tistimi, ki pravijo, da lahko en tak gnoj takoj kupi za par sto evrov novo kripo. Po mojem je ne bi ...prikaži veči smel imet možnost prijavit, če pa se požvižga na to, pa mislim, da je potrebno vpeljati kakšno srednjeveško metodo.