Avto
16517 ogledov

Dizli izgubljajo bitko z bencinarji

Dizel Shutterstock
Tudi statistika ni več na strani dizelskih avtomobilov.

Prodaja avtomobilov z bencinskim motorji je v prvi polovici leta prvič po letu 2009 spet večja od prodaje dizelskih avtomobilov, so sporočili iz Evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev (ACEA).

Prodaja bencinskih avtomobilov je v primerjavi s prvo polovico leta 2016 poskočila za skoraj deset odstotkov, prodaja dizelskih avtomobilov pa se je zmanjšala za štiri odstotke, so v sporočilu za javnost zapisali v združenju.

Dizel Dizelski motorji Avto Dizelski motorji le še za evropske voznike?

Alternativa pridobiva na veljavi

Dizelski trg je zdaj velik 46,3 odstotke celotnega trga, bencinski pa 50,2 odstotka, kar v absolutnih številkah pomeni, da je bilo v prvih šestih mesecih letošnjega leta v Evropi prodanih 152.323 manj dizelskih avtomobilov kot bencinskih.

Prav tako se je povečala prodaja vozil na alternativne pogone, to pomeni popolnoma električnih avtomobilov, hibridov in vozil na plin, tako zemeljski plin (CNG) kot utekočinjen naftni plin (LPG). Tovrstna vozila beležijo kar 35 odstotno rast v primerjavi z enakim obdobjem lani, predstavljajo pa 5,2 odstotkov trga novih vozil.

Renault megane coupe dCi130 Bose Edition Avto Renault na internem sestanku napovedal dizelski krah

Padec prodaje dizelskih avtomobilov je odraz vojne proti dizlom, ki so jo med drugim napovedali župani številnih velikih evropskih mest, ki nameravajo mesta do leta 2025 zapreti za umazana vozila zaradi škodljivih emisij. V Franciji država ne namerava več subvencionirati dizelskih vozil, slediti ji nameravajo tudi druge evropske države. Celo nemški mesti Stuttgart in München, dom Mercedesa in BMW, napovedujeta zaprtje mesta za dizelska vozila.

PRIMA test prestižnih limuzin MERILI SMO PORABO GORIVA Avto Bencinski hibrid s porabo goriva povsem konkurenčen dizelskim strojem

Bencinski motorji niso nedolžni

Pri vsem tem pa v ACEA opozarjajo, da bi nenaden popoln preklop potrošnikov iz dizelskih na bencinske avtomobile pomenil izjemno povečanje toplogrednih plinov CO2. Generalni seretar Erik Jonnaert meni, da bi morale vlade po Evropi promovirati alternativne pogone, hibridna in električna vozila. Prodaja hibridnih vozil je večja kar za 58 odstotkov, električnih vozil za 37 odstotkov, a tržni delež tovrstnih zelenih vozil ostaja majhen, 2,6, oziroma 1,3 odstotka v primeru električnega pogona.

ljubljana 16.06.2010 avtobus LPP, mocan crn izpusni dim, izpuh, Stegne, Ljubljan KDAJ PO POTI PARIZA? Avto Bodo slovenske občine prepovedale vožnjo v mestih s starimi dizelskimi vozili?
Komentarjev 8
  • maresem 11:21 04.oktober 2017.

    Ne bluzite neumnosti.... kdor naseda tej bencinski propagandi, kar naj... jaz ostajam na nafti vse dotlej, dokler me rezervoar bencina ne bo stal enako kot dizla, oz. enaka poraba pri obeh gorivih.

  • ode 18:03 02.oktober 2017.

    Dizeljni bodo še dolgo, dolgo v uporabi. Gradbeni stroji, električni agregati, lokomotive, jahte, ladje...Brez dizla nastane propad civilizacije.

  • mph 08:07 02.oktober 2017.

    Bla bla bla ... dokler bodo dizli, jih bom kupoval. Porabijo bistveno manj, vlečejo iz vseh obratov, od Kie pa so eni redkih, kjer vozniki zadaj ne ostajajo v oblaku. Računam tudi, da bodo še napredovali z izboljšavami na tehnologiji.