Avto
36 ogledov

Do cilja še hitreje

TomTom Via 120
1/12
TomTom
Preizkusili smo navigacijsko napravo Via120 proizvajalca TomTom, ki ponuja veliko mero praktičnosti, privlačno obliko in kopico novosti. Med drugim omogoča prostoročno telefoniranje, glasovno upravljanje ter še posebej zanimivo uporabo IQ Routes.

Prostoročno telefoniranje se omogoči prek povezave Bluetooth z osebnim telefonom. Ponuja več možnosti, od dodelitve domačega telefona do pregleda celotnega imenika ter zadnjih klicev, vse to pa je možno upravljati prek glasovnih ukazov, ki trenutno podpirajo le omejeno število jezikov. Žal med njimi ni slovenščine.

Glasovno upravljanje ponuja popoln nadzor nad napravo, od iskanja destinacij in menjanja nastavitev naprav do upravljanja klicev. Naprava ponuja zelo varen način uporabe, kar pomeni, da ni več treba odmikati pogleda od ceste. Poleg že omenjenega pa vsebuje obširno bazo stacionarnih in mobilnih hitrostnih kamer, podrobne zemljevide, hvalimo napredno usmerjanje po pasovih. Uporabnik ima možnost popolne prilagoditve navigacijskega zaslona z informacijami, ki se mu zdijo pomembne, prav tako pa omogoča nastavitev želenega časa prihoda, ki se nato lahko primerja z zanesljivim ocenjenim časom prihoda (ETA) z IQ Routes. Delovanje je hitro, prav tako iskanje zemljevidov.

IQ Routes

IQ Routes je inteligentni sistem nadzora časa potovanja po poteh, ki se oblikujejo ob uporabi več miljonov uporabnikov naprav TomTom. To v praksi pomeni, da naprava na podlagi realnih časov potovanja po določenih cestnih odsekih vseh uporabnikov teh naprav na podlagi statistične obdelave podatkov prilagodi najbolj optimalno in najhitrejšo pot. Navadni sistemi ne morejo upoštevati vseh dejavnikov, kot so gneča, semaforji in nepredvidljive situacije, ki so lahko pogostejše na nekaterih cestnih odsekih. Tako lahko na videz hitrejša pot pomeni, da obtičite v prometnem zamašku. TomTom si na podlagi več uporabnikov to zapomni in vam ponudi hitrejšo pot. Pri našem testu smo na tak način odkrili poti, ki so bile dejansko hitrejše in so se izognile številnim semaforjem. Odlična prednost.

TomTom Via 120 | Avtor: TomTom TomTom


Aparat je opremljen z zelo priročnim vgrajenim nosilcem, ki ga je preprosto pritrditi na okno. Možna je rotacija tudi za 180 stopinj, saj senzor omogoča obračanje zaslona. Za nadgradnje in dodatne razširitve map je možna tudi uporaba kartice MicroSD. Naprava je zelo uporaben pripomoček, ki vam lahko prihrani čas, a s ceno 199 evrov ni med najcenejšimi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.