Avto
12 ogledov

Do začetka decembra 40.000 kazni zaradi vinjet

Dars kontrola Saša Despot
Večina kršiteljev je še vedno tujcev, med njimi pa prednjačijo Italijani, Romuni in Nemci.

Cestninski nadzorniki Darsa so letos do vključno prvega tedna decembra izdali skupno 39.147 plačilnih nalogov zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjet.

Največ plačilnih nalogov je bilo po podatkih za prvih sedem mesecev izdanih voznikom z italijanskim državljanstvom (2408), sledijo pa vozniki z romunskim (2358) in nemškim državljanstvom (1837).

Na četrtem mestu so Slovenci (1320), sledijo pa Avstrijci (1054), Hrvati (920), Francozi (791), Bolgari (749), Švicarji (645), Turki (634), državljani BiH (613), Poljaki (605), Nizozemci (596), Srbi (595), Madžari (516) in Čehi (503), so pojasnili v Družbi za avtoceste RS (Dars).

Večina krši zavestno

Na Darsu so prepričani, da je velika večina kršiteljev že pred vstopom v državo seznanjena, da je za vožnjo po slovenskih avtocestah obvezna vinjeta. Nekateri preprosto tvegajo in se na avtocesto podajo s staro, neveljavno vinjeto ali brez nje, obstajajo pa tudi vozniki, ki vozijo na cilj po vzporedni glavni cesti, nato pa 'po pomoti' zaidejo na avtocesto, so zapisali.

"Najpogostejši izgovori so, da niso nikjer mogli kupiti vinjete, da niso vedeli, da je obvezna in podobno," pravijo na Darsu. V tem primeru cestninski nadzorniki kršiteljem med drugim pokažejo tudi fotografije obvestilnih tabel o obvezni uporabi vinjet kakor tudi sezname prodajnih mest in njihovih odpiralnih časov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.