Avto
28722 ogledov

"Dobil sem 16 točk. Zdaj trepetam"

Vozniško dovoljenje Andrej Leban
Ali je mogoče obdržati izpit za določeno kategorijo motornih vozil tudi, če dosežete 18 kazenskih točk v drugi kategoriji? Država hudim kršiteljem pravi: ne sekirajte se.

Bralec je storil neumnost na motornem kolesu. Policijska kontrola ga je ustavila, poleg denarne kazni je prejel tudi stransko sankcijo 16 kazenskih točk. Imel je srečo, da v zadnjih dveh letih ni prejel nobene točke. Vseeno to pomeni, da mu bo vozniško dovoljenje prenehalo veljati, če bo v prihodnjem dvoletnem obdobju zaloten pri prekršku, za katere so predvidene točke. Za preseg skupno 18 točk in s tem avtomatski odvzem izpita bo dovolj že prehitra vožnja v naselju med 10 in 20 km/h nad omejitvijo.

Ker ga skrbi, da bo zaradi prekrška, ki ga je storil z motorjem v prostem času, zdaj grozi odvzem izpita tudi za avto, se sprašuje, ali obstaja možnost, da bi mu prenehalo zgolj vozniško za A kategorijo, ostalo pa bi mu za B in ostale kategorije. Od vožnje avta je namreč odvisno opravljanje njegove službe.

Radar prekoračitev hitrosti motorist | Avtor: Policija Policija
Ostalo je pri "lahko"

Zakon o prekrških, ki v 22. členu določa odvzem izpita na podlagi doseženih točk, resda namiguje na takšno možnost.

"Z zakonom se lahko določi, da se posameznim vrstam voznikov izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja za posamezne kategorije motornih vozil, za katere so imeli vozniško dovoljenje v času storitve prekrška, s katerim je bilo doseženo predpisano število kazenskih točk in pri katerem se izreče prenehanje veljavnosti posamezne kategorije vozniškega dovoljenja," pravi peti odstavek omenjenega člena. 

A ostaja le pri namigu, v praksi to ni mogoče, saj zakon besede "lahko" ni nikoli konkretno formuliral. "Trenutno veljavna zakonodaja predvideva prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja za vse kategorije motornih vozil," so za Žurnal24 potrdili na pravosodnem ministrstvu, kjer bdijo tudi nad evidenco kazenskih točk.

"V kolikor oseba ponovno opravi vozniški izpit za kategorijo, za katero ji je bilo odvzeto vozniško dovoljenje, pa se ji ponovno vpišejo tudi preostale kategorije, ki jih je imela pred odvzemom vozniškega dovoljenja," klasično pot do vrnitve vozniškega dovoljenja pojasnjujejo na ministrstvu. 

Ključnih je 15 dni

V našem sistemu pa obstaja relativno udoben obvod, po katerem lahko prehitri (in vozniki pod vplivom) hitro pridejo nazaj do odvzetega dovoljenja. In zares institut "pogojnega odvzema vozniškega dovoljenja" izkoristi ogromna večina takšnih voznikov, kažejo sveži podatki ministrstva. 

Pogoj je, da mora lastnik odvzete vozniške predlog za odložitev vložiti v 15 dneh od pravnomočnosti sklepa in opraviti zdravniški pregled. Znotraj predpisanega roka je obvezna še udeležba na delavnici varne vožnje oziroma edukacijska delavnica v primeru odvzema zaradi vožnje pod vplivom. 

Štirje od petih voznikov, ki jim je odvzeto vozniško dovoljenje zaradi doseženih 18 kazenskih točk, ga skoraj takoj dobijo vrnjenega prek instituta "pogojnega odvzema". 

Sodišče je lani izreklo 6.201 sodbo, v kateri je imetnik izgubil dovoljenje zaradi doseženih 18 točk (ali sedem začetniških) in kar 4.755 voznikov je lani dobilo dovoljenje nazaj pod pogojem, da v določenem času do dveh let ne napravijo nove neumnosti.

Letos je razmerje v prid odpustkov še višje, pri 3.814 primerih sodb o odvzemu jih 2.984 voznikov pogojno spet vozi po cesti. To je 78 odstotkov. 

Kaj torej lahko stori kaznovani bralec?

Vozi v skladu s predpisi in upa, da v naslednjih dveh letih, ko se mu bodo aktualne točke izbrisale, ne bo zasačen pri hujšem prekršku. Druga možnost je udeležitev delavnic varne vožnje, s katerim si izbriše štiri kazenske točke. 

V primeru najhujšega pa ne sme zamuditi 15-dnevnega roka in izkoristiti darila, ki ga kršiteljem že vrsto let zagotavlja naša država.

andrej.leban@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Toma 14:19 04.september 2022.

    Manjka še kakšna tretja varianta za slaboživčne. Sam namreč delam pizdarije kadar mi popustijo živci in tu in tam kakšnega izrinem s ceste na njegove stroške.

  • gggg 13:57 04.september 2022.

    Ali so prekrški narejeni med prostim časom manj nevarni? NE. Če je naredil prekršek ga bo to pač nekje "teplo". Bo pa v prihodnje bolj pazil. Neumno je tudi njegovo razmišljanje, da bo zdaj trepetal, če dobi se dve točki. ...prikaži več A to pomeni, da namerava še nepravilno voziti?

  • vzev 07:47 04.september 2022.

    Udeležiti se delavnice varne vožnje. Kaj nebi kaj rajši, dali da se mora plačati in dobiš izpit nazaj. Je pa res, da potem delavnice varne vožnje nebi služile.