Avto
101 ogledov

Dokler ima avto vsa kolesa, varnostnika nočejo

Avtomobil brez koles Bralka
Če imate svoje mesto v garaži, še ne pomeni, da bo v njej vaš avtomobil varen. V eni od stanovanjskih garaž v samo pol leta za 50.000 evrov škode na dragih avtomobilih, a je bilo lastnikom pet evrov na mesec za varnostnika vseeno preveč.

Ne le avtomobili, tudi platišča so zelo pogosta tarča tatov, še posebej v času pred sezono zimskih pnevmatik. V noči na četrtek je tako v eni od garaž v ljubljanski Šiški ostal brez koles mercedes razreda C. Kraja se je zgodila v garaži, kamor naj ne bi mogel priti ravno vsak, in ki jo varuje več kot deset nadzornih kamer, nam je sporočila oseba, ki živi v stanovanjskem kompleksu, kateremu pripada garaža. Mercedesa so položili na komplet pnevmatik, ki so ga nepridipravi našli v bližini, mu odvijačili verjetno ne ravno poceni alu-platišča s pnevmatikami vred in se z njimi odpeljali v neznano. Pri tem so na avtomobilu povzročili tudi kar nekaj dodatne gmotne škode.

Da ima nekdo zagotovljeno parkirno mesto v garaži z video varovanjem, torej ni nobeno zagotovilo, da se njegovemu vozilu ne bo čez noč nič zgodilo.

"Takšni dogodki so na žalost precej pogosti. Odkar smo pred letom dni postali upravitelji stanovanjskega kompleksa, se je v naslednjega pol leta v teh garažah na vozilih zgodilo za okoli 50.000 evrov škode. Praviloma so bili to vse dražji avtomobili," je za zurnal24.si pojasnila upraviteljica kompleksa Cvetka Ograjenšek. Zato so s privolitvijo stanovalcev z marcem sklenili poskusno trimesečo pogodbo z družbo za varovanje, ki je tronivojsko garažo in njeno okolico fizično varovala vsako noč. "Od takrat nismo imeli več nobenega problema, le takoj na začetku varovanja je bil očitno en poskus, a so zaradi varnostnika pobegnili. Ko pa je poskusna doba minila, so stanovalci na seji izglasovali, da dodatnega stroška za varovanje ne bodo več plačevali, zato pogodbe z varnostno službo nismo podaljšali."

In o kakšnem dodatnem strošku je bilo govora? "Na mesec na stanovanje okoli pet evrov. In čeprav je bilo to za nekatere preveč, drugi še opazili niso, ko se jim je skupni znesek po izteku fizičnega varovanja znižal. Gotovo pa bo problematika varovanja na prihodnji seji hišnega sveta spet v ospredju."

Najbolj na udaru dražji modeli

Vinko Stojnšek iz PU Ljubljana je pojasnil, da so zadnjo prijavo o kraji iz omenjenega kompleksa res prejeli februarja letos, od takrat pa nobene več. Podobne kraje so sicer kar pogoste, pred nekaj dnevi so tako neznanci v eni noči na območju Bežigrada, Bratovškove ploščadi in Vojkove ceste "sezuli" tri avtomobile. "Storilci se odločajo glede na dostopnost vozila in seveda vrednost, ohranjenost platišč in pnevmatik. Najpogosteje se odtujijo aluminijasta platišča," pojasnjuje Stojnšek. 

Kaj storiti, da ne bo naslednji vaš?

Policija svetuje, naj lastniki vozila zavarujejo s primernimi dodatnimi alarmi, ki so občutljivi na tresenje vozila, ali pa s posebnimi vijaki, ki jih ni mogoče odvijačiti z navadnim ključem.

Velikokrat se zgodi ljudje sploh ne odreagirajo več, če se blizu njih sproži alarm. Policija vseeno svetuje, naj občani v takšnih primerih obvestijo policijo, ki bo preverila, ali je alarm povezan z izvrševanjem kaznivega dejanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.