Avto
9 ogledov

Domača sta mu cesta in zrak

1/2
Žurnal24 main
Za sedaj le v ZDA, v namen komercialne uporabe, kmalu prihaja leteči avtomobil. In to ne eden, kar dva modela. Sanje so torej postale resničnost.
Za gledanje te vsebine potrebuješ Flash Player.

Poleg AirCara predstavljenega na avtomobilskem salonu v New Yorku, bo predstavljen še transition . Slednji bo v zraku dosegel najvišjo hitrost 185 km/h, na cesti pa 140 km/h. Namenjen bo dvema potnikoma, vozniku in sovozniku ali pilotu in kopilotu. Odvisno od tega ali se bo letelo ali drvelo po cesti.

Novo vozilo, ki lahko tudi leti, istočasno pa izpolnjuje vse pogoje za homologacijo cestnega motornega vozila, so projektirali znanstveniki iz Univerze MIT v Bostonu. Za proizvodnjo je zadolženo ameriško podjetje Terrafugia. S tem, do sedaj še nevidenim vozilom, vrednim okoli 150.000 dolarjev, se lahko pristane na letališki stezi, zatem pa se lahko zapeljete na avtocesto. Pri vsem tem vam ni potrebno zapustiti sedeža.



Vozilo bo imelo dve zračni blazini, tehtalo bo 600 kilogramov, nosilnost pa bo 250 kilogramov. Poganjal ga bo posebni motor rotax 9125, ki razvije 73 kW/100 KM.
Vozilo bo v dolžino merilo 5,7 metra, maksimalna širina z razponom kril pa 8,4 metra. Ko se krila s pomočjo posebnega elektromotorja zložijo, bo vozilo v širino merilo le dva metra in ga bo moč parkirati v navadno garažo.

Poraba goriva med letenjem bo 18 litrov na uro, za zdaj pa še ni natančno ugotovljeno, kolikšna bo poraba goriva med vožnjo po cesti. Prvi primerki transitiona naj bi bili po govoricah iz podjetja Terrafugie predstavljeni konec leta. Prvi lastniki naj bi se z njim odpeljali ali poleteli že v začetku leta 2009.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.