Avto
9450 ogledov

Domine se podirajo: Honda beži iz Velike Britanije

Newspress
Velika Britanija bo morala plačati davek brexita. Ta ne bo poceni.

Honda je danes potrdila napovedi, da bo zaprla svojo tovarno v Swindonu v Angliji. V njej je zaposlenih 3.500 ljudi. Reuters poroča da bo Honda tovarno na Otoku zaprla leta 2021.

Stroški avtomobila Podražitev avtomobilov Avto Podražitev avtomobilov zaradi Brexita: Več vprašanj kot odgovorov

Kljub temu, da že ptički čivkajo o posledicah brexita, avtomobilski proizvajalci so po referendumu o izstopu Velike Britanije iz EU vsi po vrsti grozili, da bodo zaprli tovarne v Veliki Britaniji in jih preselili drugam, pa je lokalni odvetnik Justin Tomlison za Reuters dejal, da Hondina odločitev ni povezana z brexitom.

Robert Dominko Sklenili pogodbo z velikanom Avto Honda je v Sloveniji našla strokovnjake, ki bi lahko spremenili njeno prihodnost

Tomlinson, ki je leta 2016 glasoval za brexit, je v ponedeljek dejal, da je sestankoval skupaj z britanskim gospodarskim ministrom in predstavniki Honde, ki so potrdili načrt selitve tovarne. "Novica je ušla v javnost tik, preden je Honda želela objaviti vest." 

 | Avtor: Epa Epa

VW tovarna Še žal jim bo Avto Zgodovinska kriza britanske avtomobilske industrije zaradi brexita?

Zdaj je novica uradna. Honda zapušča Veliko Britanijo in tudi Evropo. Reuters piše, da bo Honda tovarno zaprla leta 2021.

Tomlison je glede sestanka pojasnil, da se je Honda za to odločila zaradi globalnih trendov in uskladitve z japonsko proizvodnjo. Honda v Swindonu izdeluje petvratno kombilimuzino civic, ki jo prodaja na globalnih trgih, vključno z ZDA in Evropi in tudi križanca CR-V. Evropejci so po podatkih JATO Dynamics lani kupili 42.308 civicov ali šest odstotkov več kot leto prej, medtem ko je prodaja CR-V v Evropi padla za 18 odstotkov na 27.337 vozil. Honda civica od leta 2021 naprej ne bo proizvajala več niti v Turčiji.

Honda je lani v britanski tovarni proizvedla 160 tisoč vozil, kar predstavlja desetino vse proizvodnje vozil v Veliki Britaniji, ki je leta 2018 proizvedla 1,52 milijona vozil.

Honda CR-V Avto Honda CR-V Evropejcem pripravila presenečenje

Japonski proizvajalci Nissan, Toyota in Honda skupaj proizvedejo skoraj polovico vseh vozil v Veliki Britaniji. Na začetku meseca so pri Nissanu najavili, da v tovarni v Sunderlandu v Angliji ne bodo več proizvajali svoje svetovne uspešnice SUV X-trail, odločitev pa neposredno povezali z vprašanjem brexita. 

Automotive News Europe pa je pisal, da so pri ameriškem proizvajalcu vozil Ford britanski premierki Theresi May prejšnji teden sporočili, da utegnejo del proizvodnje zaradi brexita preseliti drugam.
 

Komentarjev 2
  • Avatar Evalesanna
    Evalesanna 00:08 20.februar 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top

  • Pepe007 09:30 19.februar 2019.

    Proizvodnja v VB je verjetno ena dražjih kar se tiče delovne sile v EU, tudi če bi VB ostala v EU.