Avto > Dosje Avto
27749 ogledov

Ker Furs ne more do podatka, bralec že 14 mesecev ne more do avta

Prometno dovoljenje Andrej Leban
Pred enim letom je bralec mislil, da ga kaj slabšega v postopku s Fursom glede registracije avta ne more doleteti. Motil se je ...

Avto ostaja parkiran že več kot leto, ker Furs iz tujine v nedogled čaka na podatek, na pridobitev katerega bralec nima vpliva. Lahko tak postopek državnega organa traja v nedogled?

Kupec med Scilo in Karibdo davčnega postopka

Pred skoraj natančno enim letom smo poročali o tegobah bralca, ki je želel iz Nemčije v Slovenijo pripeljati rabljen avto. Sliši se neverjetno, a več kot eno leto kasneje ostaja na istem, saj je zaradi Fursovih težav pri pridobivanju potrebnih informacij še vedno brez avta.

Avto je bil v Nemčiji kupljen po bruto ceni 28 tisoč evrov. Podjetje, ki ga je bralec pooblastil za uvoz oziroma pridobitev, ima potrdilo, da je v Nemčiji ustrezno plačalo njihov DDV. 

A je pri slovenski napovedi odmere davka na motorna vozila Finančna uprava uvedla preiskavo, saj se je želela pri nemških davčnih organih prepričati, ali je bil DDV za avto ustrezno plačan. Gre za dokaj običajno prakso našega davčnega organa.

Že 14 mesecev čakajo na odgovor iz Nemčije

Ob tem je Furs izdal začasno odločbo z uvedbo tako imenovanega instrumenta zavarovanja izpolnitve davčne obveznosti pred izdajo končne odločbe. Z njim je podjetju kot formalnemu lastniku avta naložil, naj za prosto razpolaganje z njim izvede gotovinski polog v višini kar 6.700 evrov. Toliko naj bi namreč znašala višina "verjetnega obstoja davčne obveznosti z naslova plačila DDV". Če bi gotovinsko zavarovanje vplačalo, bi podjetje avto lahko registriralo oziroma ga formalno prodalo bralcu. Ker pa je bilo s strani Fursa obljubljeno, da bo postopek končan prej kot v treh mesecih, se bralec za dodatno plačilo varščine prek podjetja ni odločil, saj ni želel tvegati, da bi odgovarjal za morebitne napake v postopku, na katere sam ni imel vpliva.

Vendar se je namesto za tri mesece postopek zavlekel že za več kot eno leto. Po toliko pretečenega časa Furs namreč še vedno ni pridobil informacij iz Nemčije, zato tudi ni izdal končne odločbe. Avto neregistriran stoji na parkirišču podjetja, v tem času ni bil v uporabi, spremenila se je njegova tržna vrednost. 

Bralec se sprašuje, kako je mogoče, da poizvedba iz Nemčije lahko traja več kot eno leto in ali za Furs sploh obstaja kakšen rok, znotraj katerega je v takšnih primerih molka tujega organa dolžan končati postopek.

Ker zadeve trajajo že toliko časa, zdaj razmišlja, da bi dejansko plačal varščino, samo da že pride do kupljenega avta. 

Tri četrtine zavezancev se je lani odločilo za plačilo zavarovanja davčne obveznosti.

"Praviloma ..."

Kot pojasnjujejo pri Fursu, navedbe in dokazila davčnega zavezanca v takšnih primerih dodatno preverijo preko mednarodne izmenjave podatkov s posredovanjem SCAC zahtevkov. "Treba je počakati na odgovor države članice EU, ki jo je davčni organ zaprosil za informacijo."

Ali vedno traja tako dolgo? "Praviloma se podatki iz tujine pridobe v roku treh mesecev, lahko pa traja tudi okoli enega leta," opozarjajo pri Furs. "Roki posredovanja podatkov so različno dolgi, odvisno od dosegljivosti podatkov in pripravljenosti na sodelovanje tujih davčnih zavezancev." Česa veliko Furs v takšnih primerih naj ne bi mogel storiti, lahko samo z dodatnimi dopisi opozorijo tuj organ na posredovanje odgovora. 

Kot še poudarjajo na Furs, pa za čas čakanja na odgovor iz mednarodne poizvedbe naš davčni organ v skladu z zakonom začasno prekine postopek odmere DMV, zato takrat postopek odmere DMV ne teče in ob predložitvi omenjenega zavarovanja omogoča zavezancu registracijo vozila.

V 30 od 39 podobnih primerov ugotavljanja plačila DDV v lanskem letu so se kupci odločili za predloženo zavarovanje in so zato lahko avto takoj registrirali, navajajo pri Fursu. So pa v polovici (19 od omenjenih 39) postopkov dejansko ugotovili nepravilnosti pri plačilu davščin in s tem prek zavarovanja v proračunu zbrali dodatnih 92 tisoč evrov. V 11 primerih nepravilnosti niso ugotovili in je bilo zavarovanje vrnjeno, preostali postopki še trajajo. 

Kaj pa, če iz tujine odgovora nikoli ne bo? "Če se iz tujine ne pridobe ustrezni podatki, Furs v konkretnem primeru odloči na podlagi razpoložljivih podatkov," pravijo na Finančni upravi.

Ameriški avto | Avtor: Profimedia Profimedia

Rok dveh mesecev samo 'instrukcija'

Na finančno ministrstvo, ki ga vodi Klemen Boštjančič, smo se obrnili z vprašanjem, ali lahko tovrsten postopek ugotavljanaja davčne obveznosti res traja v nedogled. Odgovarjajo, da zakon v primeru opisanega posebnega ugotovitvenega postopka določa subsidiarno uporabo zakona o splošnem upravnem postopku, ki določa dvomesečni instrukcijski rok za izdajo odločbe. A ob tem opozarjajo: "Instrukcijski rok pomeni, da v primeru, če odločba ni izdana v tem roku, organ ne izgubi pravice za izdajo odločbe." 

Ministrstvo dodaja, da je zavezancu dana možnost predložitve zavarovanja izpolnitve DDV, na podlagi katerega lahko prosto razpolaga z vozilom.

andrej.leban@styria-media.si

Komentarjev 7
  • LukaMB 10:05 01.julij 2023.

    Za to eno leto bi tožil državo, rekel da je avto bil nujno potreben za prevoz oseb s slabim zdravjem in invalidov in zahteval najmanj amortizacijo stoječega avta in pri padu cene na trgu za 15.000 eur. Kaj se pa grejo no?!

  • rd2dmk2 09:02 01.julij 2023.

    ne morejo ali nočejo ( se jim ne da ) ? po drugi strani pa, e če je ta tip hotel avto, pa naj plača tisti dave takoj, potem se pa stvari vračajo. saj pri dohodni tud ste tolk veseli ...prikaži veči vsi ko vam jo čez leto dni vrnejo. brez obresti.. zdej pa potegnite paralele.

  • vzev 20:50 30.junij 2023.

    Neumno je že to, da je potrebno čakati na ta izračun davka. Namesto, da bi lahko avto registriral takoj, ko narediš holomogacijo. Potem ti pa naj po pošti pošljejo položnico za davek. Ne pa da čakaš pa tednov preden lahko registriraš avto.

Sorodne novice