Avto > Dosje Avto
42662 ogledov

Kupil sem rabljen avto z garancijo, potem pa ...

Mehanik leta 2019
1/2
Anže Petkovšek
Ob poplavi garancijskih hiš se kupci lažje odločajo za nakup rabljenih avtomobilov. Toda, je vse res tako lepo, kot se sliši?

"Ko sem kupil rabljen avtomobil, sem iskal takšnega, ki bi ponujal 12-mesečno garancijo, saj me je bilo strah, da bi prišlo do hujše okvare, ki bi me drago stala. Nazadnje sem se odločil za nakup takšnega avtomobila pri eni od znanih ljubljanskih avtohiš. Avtomobil se je pet mesecev obnašal super, nato pa je prišlo do težav," nam je svojo izkušnjo z nakupom rabljenega vozila začel pripovedati bralec (ime hranimo v uredništvu). 

"V podjetju, ki je ponujalo 12-mesečno garancijo, so mi dejali, da sodelujejo z vsemi pooblaščenimi servisi v Sloveniji. Ker nisem iz Ljubljane, sem ozrl po avtohišah v okolici. Nato pa sem presenečen ugotovil, da kar nekaj pooblaščenih avtohiš ne sodeluje s podjetjem, ki je zagotavljalo garancijo. Tudi tista, kjer sem sam opravil diagnostiko napake. Ker z njimi ne sodelujejo, so mi diagnostiko v višini 240 evrov tudi zaračunali," je še razložil bralec. Kot je dodal, njegov namen ni kazanje s prstom na kogar koli niti ne bi rad dosegel povrnitve stroškov diagnostike, pač pa bi rad potencialne kupce takšnih avtomobilov opozoril pred sitnostmi, ki kljub relativno varnemu nakupu lahko nastanejo.

Z vprašanjem, na kaj morajo biti kupci pozorni ob nakupu takšnih avtomobilov smo se obrnili na Avto-moto zvezo Slovenije (AMZS). "Ob sklenitvi garancijskih pogodb je pomembno, da se vsak kupec dobro seznani, kaj ta jamstva v resnici krijejo oziroma kakšni so pogoji, zapisani v pogodbi. Običajno je vključen pogoj, da se avtomobili redno servisirajo na pooblaščenih servisih, če ta jamstva prodaja uradni pooblaščeni prodajalec," so pojasnili za Žurnal24. "Vsak trgovec z rabljenimi vozili ima možnost ponuditi jamstvo na rabljen avto, ki je ob nakupu že del paketa, ali pa kupcu ponudi to možnost za dodatno plačilo. Stroški so običajno v višini od 400 do 600 evrov," so še pojasnili. 

Strošek je lahko nekaj tisoč evrov

Ker imajo pri AMZS dobro razvit portal za prodajo rabljenih avtomobilov DoberAvto.si, dobijo z njim zelo dober vpogled v to, kaj se dogaja na trgu rabljenih vozil. Ne glede na opisane težave našega bralca – ta je nato v nadaljevanju pri eni od pooblaščenih hiš v Krškem dobil odobritev popravila v sklopu garancije –, pa kupcem pri AMZS priporočajo, da se ob nakupu rabljenega vozila odločijo za nakup jamstva. "Tako so v primeru okvare in izrednega popravila na pogonskem sklopu upravičeni do brezplačnega ali cenejšega popravila (odvisno od paketa, ki ga izberejo). Ni nenavadno, da se denimo avto, ki ima vso servisno zgodovino na pooblaščenem servisu, po letu ali dveh, ko mu poteče uradna tovarniška garancija, pokvari, strošek pa lahko znaša tudi nekaj tisoč evrov," opozarjajo na AMZS.

Ponudniki omenjenih jamstev (npr. CarGarantie, GSV, Motive Service) imajo seveda svojo mrežo serviserjev, ki bodo to popravljali – podobno kot zavarovalnice, ko pride do kleparsko-ličarskega popravila avtomobila. Ali so pooblaščeni ali ne, je odvisno od primera do primera, ugotavljajo na AMZS.

Na AMZS kupcem uvoženih avtomobil obenem priporočajo, da prvi servis po nakupu takega avta opravijo na pooblaščenem servisu. "Tam bodo mehaniki tudi ugotovili, ali so na avtu opravljena vsa dela ob morebitnih tovarniških vpoklicih, poleg tega pa bodo dobili realen vpogled v dejansko stanje avta. Če pride kasneje do okvare, bo dogovarjanje za uveljavljanje kritja stroška popravila bistveno lažje," so zaključili.

Fotografija je simbolična. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • jakec1575 15:51 11.februar 2024.

    po novem imas 2leti za stvarno napako

  • rd2dmk2 12:19 11.februar 2024.

    hm, če se tipu ne da par km prevozit potem naj ne stoka. sam sem vozil moj bivši avto v Italijo na servis, ker tisti v SLO - no ja. pustmo stat. torej če imaš garancijo , pejd tja. folk ...prikaži večk je čist kretensk ratov., kup pežoja, potem pa hoče naBMW servisu uveljavljat garancijo. ne vem kakšne gobe jeste in kero šmarnico pijete, amapk mal pa vseeno včasih k seb pridete.

  • Avatar Leon
    Leon 11:26 11.februar 2024.

    Nakup rabljenega avta je vedno riziko ! Tudi avto s servisno knjigo je vprašanje ,kje in kdo je opravljal servise . Kdor se spozna na avtomobile lahko po opravljenem servisu sam preveri kaj so menjali in kako . Problem je ...prikaži več strokovnost in material ,ki ga namestijo .