Avto
33 ogledov

Doslednost pri sedežih je nujna

otroški sedež, avtosedež Andrej Leban
Prevoz najmlajših. Pogosto slabo pripeti na mlahave sedeže.

Letos je na naših cestah zaradi malomarnosti pri prevozu že umrl en otrok. Inštruktor Danijel Granda z AMZS – centra varne vožnje Vransko kot eno od največjih napak staršev oziroma skrbnikov izpostavlja pre
ohlapno pritrjevanje sedeža z varnostnim pasom, kar ob trku povzroči dvojni nihaj otroka in sedeža.

Različni testi varnostnih trkov so pokazali, da je za otroka najvarnejše mesto na zadnjih sedežih. Spredaj je pogojno dovoljeno prevažati le otroke v lupinici, a je treba pred tem izklopiti sopotnikovo zračno blazino. Ob sprožitvi so namreč posledice lahko usodne.

"Predvsem stari starši, ki marsikdaj skrbijo za prevoz otrok, so do vnučkov preveč popustljivi ali pa jih tudi zaradi nevajenosti pripenjajo premalo trdno, še posebno čez zgornji del telesa," opozarja Granda. Da je otrok dovolj trdno pripasan, pokaže nezahteven preizkus: prst, ki ga potisnemo med zaponko in otroka, mora iti na tesno.

Isofix zmanjša napake

Varnostni sedež mora biti ne samo varen, temveč tudi udoben, zato ga izbirajte ob navzočnosti otroka. Glede na njegovo težo se sedeži v grobem delijo na tri kategorije, nekateri pa so tudi kombinirani in jih je mogoče uporabljati skozi daljše časovno obdobje. Enostavnega jahača Granda odsvetuje, saj otrokove glave pri bočnem trku ne ščiti, prav tako se malček med spanjem brez naslona nagne, zato pas zgornjega dela telesa ne varuje več.

Če sedež pogosto jemljete iz avtomobila, velja pri nakupu razmisliti o nekoliko dražjih sedežih isofix, saj je njihova montaža preprostejša, tudi napake pri tem se zgodijo težje. Pogoj pa je, da ima vaš avtomobil tovarniška sidrišča isofix.

Upoštevajte počutje

Otrok se hitro naveliča daljših poti, zato se nanje odpravite premišljeno, morda bolj zgodaj, da lahko vaš najmlajši del vožnje prespi. Računajte na pogostejše postanke ter osvežitve z lahko hrano in nesladkano pijačo. Pred pripeko otroka zaščitite s prosojnimi senčniki, s klimo pa ne pretiravajte; temperatura notranjosti naj bo največ šest stopinj pod zunanjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.