Avto
86949 ogledov

Dovoljeno hitrost bodo dvignili na 170 km/h

Avtocesta v Rusiji Profimedia
Medtem ko večina držav v Evropi hitrosti omejuje na maksimalnih 130 km/h, nekatere pa jo celo znižujejo, ena država razmišlja povsem v drugo smer.

V Rusiji imajo hitrost na večini avtocest omejeno na 110 km/h, le na redkih odsekih, ki so zgrajeni po varnejših "evropskih" standardih, se lahko peljejo 130 km/h. A hkrati imajo zakon, ki do 20 km/h prekoračitve ne predvideva kaznovanja ...

Zdaj pa nameravajo hitrost na "evropskih" avtocestah še dvigniti na 150 km/h, poroča agencija Tass. Vodja tamkajšnje agencije za prometno varnost Mihail Černikov je namreč  prepričan, da višja kot bo dovoljena hitrost, odgovorneje bodo ruski vozniki vozili, saj da ne bodo toliko tvegali. V praksi to pomeni, da bo najvišja hitrost brez kaznovanja v Rusiji 170 km/h, kar je precej več kot v katerikoli drugi državi, z izjemo Nemčije, kjer sistem brez omejitev praviloma velja na odsekih s šestpasovno ureditvijo in izven con zgostitev. A tudi v Nemčiji velja priporočilo, naj vozniki ne vozijo hitreje od 130 km/h.

V Evropi imajo le na Poljskem in v Bolgariji omejitev hitrosti nadpovprečnih 140 km/h. Obe sodita med najslabše države v EU glede prometne varnosti in hudih nesreč, a imata glede na število prebivalcev še vedno dvakrat manj hudih nesreč kot pa Rusija.

30 km/h želi preizkusiti sedem velikih nemških mest

Trend v zadnjih letih gre v smeri zniževanja najvišjih hitrosti. V Avstriji so imeli pred leti v času sodelovanja skrajne desnice v vladi idejo o zvišanju hitrosti na avtocestah s 130 na 140 km/h, a so testne odseke kmalu ukinili, saj je odločitev škodovala okolju in ni prinesla nobenih koristi glede pretočnosti. Na Nizozemskem pa je vmes zaradi ekologije in tudi varnosti začela veljati stroga omejitev, da lahko čez dan vozniki vozijo največ 100 km/h. Nadzorujejo jo z razvejanim sistemov avtomatskih merilnikov.

Nekatere znamke avtomobilov v višjih hitrostih ne vidijo več dodane vrednosti, Volvo jo je na primer omejil vsem svojim modelom na največ 180 km/h, kar je še vedno precej več od veljavnih omejitev.

Prav tako se dogaja zmanjševanje hitrosti v naseljih, iz 50 so ponekod v zahodnih državah (Španija, Beligja v Bruslju ...) prešli na 30 km/h. Temu eksperimentu se bo po poročanju nemških medijev zdaj pridružilo še sedem velikih nemških mest: Aachen, Augsburg, Freiburg im Breisgau, Hanover, Leipzig in Ulm.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:29 12.julij 2021.

    Nori Rusi!

  • smoljo 20:22 12.julij 2021.

    Zgleda da ne gledajo posnetkov iz dash kamer .....vse povejo o rusih na cesti

  • Laura_Felker 16:14 12.julij 2021.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil pred dvema mesecema in v prvem mesecu sem brez spletnih izkušenj prejel 20569 EUR. ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦