Avto
15 ogledov

Državin tečajni monopol

Država je znižala merila postavitve zaradi ekonomske učinkovitosti, cene tečajev usposabljanja mladih voznikov pa bo korigirala sama.

 

“Razloga poenostavitve pogojev za gradnjo poligonov sta večinsko mnenje strokovne javnosti in večja ekonomska učinkovitost poligonskih površin,” na očitke inštruktorja Andreja Brgleza o neučinkovitosti tovrstnih poligonov odgovarjajo na Javni agenciji Republike Slovenije (RS) za varnost prometa.

 

Cene tečajev bodo fiksne
Pri agenciji ugotavljajo, da je za zadovoljitev potreb po treningih varne vožnje, ki so obvezni za voznike začetnike, pri nas potrebnih od štiri do pet poligonov, kolikor naj bi se jih tudi gradilo. Obenem pa navajajo, da bodo nekatere pooblaščene organizacije zaradi nižjih stroškov uporabljale tudi poligone v tujini (na Hrvaškem oziroma v Avstriji).

38 ljudi ima dovoljenje za vadbo varne vožnje kategorije B, 22 pa kategorije A. Brglez komentira, da ne ve, od kod državi ti številki.

Na vprašanje, kako bo s cenami, pa pravijo: “Uredba Vlade RS, ki bo določala ceno vadbe varne vožnje, je v fazi sprejemanja. Določila bo fiksno ceno vadbe, ki pa se bo vsako leto preverjala in jo bo vlada RS, če bo to treba, tudi korigirala. Cena tako ne bo prepuščena tržnim vplivom, ob morebitni neustreznosti pa bo možno organizaciji, ki vadbe izvaja, pooblastila odvzeti."

Brglez državi očita še dvoje: da je omilila pogoje za postavitev poligonov, kar pod vprašaj postavlja njihovo učinkovitost, in da od podjetij, ki v tem vidijo poslovno priložnost, pričakuje, da bodo šla v milijonska vlaganja, ne vedoč, koliko bo tečaj varne vožnje sploh stal. Vprašanje je, ali bi bila investicija v poligon tedaj sploh še smiselna.

Račun brez ... (Komentar: Miha Pečoler)
... krčmarja je pristop države do poligonov, saj investitorji ne vedo, koliko bodo za storitev računali.

Kako naj se podjetja v času raznih Vegradov, G7 in podobnih zavežejo k večmilijonskemu projektu izgradnje poligona zgolj na podlagi zagotovljenega kroga odjemalcev. Brez vednosti, koliko bodo posamezniku za tečaj sploh lahko zaračunali? Tega zdaj preprosto ne bo podpisal noben direktor, ki mu je mar za svoj stolček. Še bolj kot to pa bode v oči, da država ni dovolj dobro pripravljena na nadzor izvajanja teh tečajev in znanja tečajnikov. Niso se namreč izrekli, koliko inšpektorjev so za to izobrazili oziroma kako bodo to dvoje nadzorovali. Kako bo z znanjem, če ga ne bo nihče nadzoroval, pa tako ali tako vemo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.