Avto
39 ogledov

Državni uslužbenci od danes na elektriko

car sharing Anže Petkovšek
Slovenija je ena prvih držav na svetu, v kateri so javni uslužbenci vključeni v projekt souporabe električnih vozil.

Pogodbo o sodelovanju med državno upravo in podjetjem Avant car so podpisali minister za javno upravo Boris Koprivnikar, minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in prokurist podjetja Avant Car Matej Čer.

Kot je dejal Koprivnikar, bo pilotni projekt souporabe električnih vozil trajal eno leto. Gre za model delitvene ekonomije, ki temelji na slovenskem znanju in podjetju. Z njim želijo biti zgled, spodbujati zaposlene k uporabi okolju prijaznih tehnologij, zmanjšati onesnaževanje zraka, zmanjšati število avtomobilov v Ljubljani ter znižati stroške za mobilnost.

Koprivnikar je še poudaril, da že dlje časa potekajo številne aktivnosti preko iniciative Slovenija, zelena referenčna država v digitalni Evropi, s katerimi postaja naša država prepoznavna v regiji in širše. Pa ne le kot država, ki razume sodobna dogajanja, ampak kot zgled in "trend setter" na tem področju, je dejal Koprivnikar.

Minister Gašperšič je pripomnil, da si moramo vsi aktivno prizadevati za prehod v nizkoogljično družbo, tudi prek zmanjšanja emisij toplogrednih plinov v prometu. 95 odstotkov časa vozila stojijo parkirana, Slovenija pa je s 600 vozili na 1.000 prebivalcev ena najbolj motoriziranih držav v EU, je pojasnil. V prid spremembam na področju okolju prijaznejšega prometa je Izpostavil zaključen projekt izgradnje 28 hitrih električnih polnilnic na avtocestnem omrežju ter finančne spodbude pri nakupu električnih vozil.

Souporaba električnih vozil sicer že poteka preko aplikacije Avant2Go v okviru podjetja Avant Car. Uporabnikom omogoča možnost enostavne rezervacije najema električnih vozil. Ta so tehnološko napredna, brez škodljivih izpustov, trajnostni vidik pa je dodatno poudarjen z uporabo električne energije. Čer je dodal, da so za zdaj ta vozila na voljo v Ljubljani in Murski Soboti, cilj pa je razširitev po vsej državi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Ferluci 08:56 09.februar 2017.

    Kako vedno nekateri vidijo rit in ne glave...- " Slovenija ...ena najbolj motoriziranih držav v EU" .. jasno, ker praktično nima primernega javnega prevoza- "Ta so tehnološko napredna, brez škodljivih izpustov .." (poganja jih slovenska elektrika iz ...prikaži večz premoga zavoženega TEŠa)