Avto
6 ogledov

Dva v enem: avtomobil podmornica

Izdelava sQube je stala nekaj več kot milijon evrov. Žurnal24 main
Trideset let po tem, ko se je Rooger Moore kot slavni agent 007 z lotusom potopil pod vodo, švicarski Rinspeed predstavlja prvi avtomobil, ki to zmore tudi v realnosti.
 

Začetki leta 1981


Rinspeed na domačem terenu v Ženevi vsako leto preseneti s kakim bizarnim konceptom. Leta 1981 je Rinspeedov lastnik Frank M. Rinderknecht obiskovalce ženevskega avtosalona presenetil s predelavo tedanjega golfa prve generacije in BMW-jeve serije tri.

Nenavadno vozilo, poimenovano rinspeed sQuba , ki ga podjetje, znano po ekstremno predelanih avtomobilih, razstavlja na avtosalonu v Ženevi , je izdelano na temeljih lotusa elise in se je sposobno potopiti največ deset metrov pod morsko gladino.

Na kopnem ga poganja elektromotor, ki se napaja iz litij-ionske baterije in moč prenaša na zadnji kolesi. Največja moč elektromotorja je 54 kW, kar je dovolj za pospešek do 80 kilometrov na uro v 7,1 sekunde in končno hitrost 120 kilometrov na uro. Za plovbo pod vodo dva druga elektromotorja poganjata dve elisi, na sprednjem koncu pa sta še dva močna jetmotorja za krmiljenje.



 
 

Največji izziv je bil narediti avtomobil, ki se bo v vodi gibal kakor riba.

Frank M. Rinderknecht, direktor Rinspeeda

 
Rinspeed sQuba je popolnoma čisto vozilo brez izpustov škodljivih plinov, saj "živi" le ob delovanju akumulatorja in elektromotorjev. Hitrost sQube na površini vode je okoli šest kilometrov na uro, pod vodo pa tri kilometre na uro.

Voznik je med potapljanjem oblečen v potapljaško opremo, rezervoarji s kisikom pa potnikoma omogočajo 90 minut razburljivega raziskovanja podvodnega sveta. Na žalost gre le za koncept, ki se ne bo pojavil v serijski proizvodnji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.