Avto
55 ogledov

Dvakrat več električnih

TZavto 04.10.12, elektricni avto, foto: shutterstock Shutterstock
Število električnih avtomobilov na svetu se je lani podvojilo; zdaj jih je 400.000.


V začetku leta je bilo po podatkih nemškega Centra za raziskave sončne energije in vodika (ZWS) na svetu že 400.000 električnih avtomobilov, kar je dvakrat več kot lani in štirikrat več kot predlani, ko jih je bilo le 100.000. Raziskava pa ni vključevala motornih koles, avtobusov in tovornjakov ter več kot šest milijonov hibridnih vozil. Ob takšni rasti ZWS napoveduje, da bi do leta 2016 lahko dosegli že milijon električnih vozil.

Največ jih je v ZDA

Glede na raziskavo naj bi bilo največ električnih vozil v Združenih državah Amerike, na Japonskem in Kitajskem, sledijo pa evropske države Francija, Nizozemska, Norveška in Nemčija.

Čeprav Slovenija na lestvico držav z največ električnimi avti ni uvrščena, pa si prometni minister Samo Omerzel želi več električnih vozil tudi pri nas. Dejal je, da bi "drugi avto pri hiši moral postati električen. Tu moramo biti najhitrejši, narediti moramo korak naprej." Za Žurnal pa je že pred tem dejal, da potekajo intenzivni pogovori s Teslo in BMW ter da bi bila lahko Slovenija zaradi svoje majhnosti idealna za "pilotni projekt".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.