Avto
77 ogledov

Električna vozila utegnejo močno dvigniti cene nafte

car sharing Anže Petkovšek
Medijska izpostavljenost električnih vozil je vsako leto večja. Strokovnjaki napovedujejo, da je to ob gorivnih celicah edina prava alternativa vozilom na notranje zgorevanje v prihodnosti. Njihov preboj na ceste in uveljavitev med potrošniki pa naj bi prinesel tudi višjo ceno nafte, že kmalu.

Čeprav naj bi dolgoročno električna (EV) vozila vplivala na zmanjšanje cene nafte, pa se pozablja na kratkoročne načrte, odvisno čas rasti povpraševanja po električnih vozilih. Ta čas je nastopil zdaj, to pa lahko povzroči naglo rast cene nafte.

Pod to razmišljanje se podpisuje Dwight Anderson, znani svetovi izumitelj in avtor številnih patentov. V nedavnem pogovoru za RealVisionTV, je Anderson pojasnil svojo stališče.

"EV vozila bodo imela velik vpliv na povpraševanje po surovi nafti. To, kar misli jaz, je, da bodo avtomobili na električni pogon povzročili rast cene nafte do konca desetletja in v začetku naslednjega," pravi Anderson.

Naftarji bi povrnili prihodnje izgube

V tem času bo tako povpraševanje, kot prodaja EV vozil v vzponu, s tem pa povpraševanja po nafti ne bo nič manj, saj bodo na drugi strani vozila z motorji na notranje zgorevanje še vedno na cestah v veliki večini.

Njegovo razmišljanje temelji na dejstvih, da bodo veliki proizvajalci surove nafte, ki v svoj posel vlagajo na milijarde evrov, pojav EV vozil izkoristili, da bi si čim prej povrnili vložena sredstva in povrnili izgube v prihodnosti, ko bo na cestah manj vozil na notranje zgorevanje. Številna predvidevanja in analize, tako avtomobilskih analitikov, kot napovedi avtomobilskih proizvajalcev so, da naj bi bil leta 2025 vsak četrti novi prodani vozil električni.

Komentarjev 4
  • AnzeSmolej 14:11 02.oktober 2016.

    money, money, money,...oz. petrodollar

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:42 02.oktober 2016.

    Že zarad uveljavljenega pojma old-timerjev boš vedno lahko vozil bencinarja če si boš tega želel. Za navdušence nad bencinom po moje ni nobenih skrbi.

  • vzev 13:37 02.oktober 2016.

    Bom pač moral plačevati več. Nekaj pač je treba dati tudi za užitek. Sam bom vozil bencinraja koliko dolgo se bo dalo. Pa tudi če bo star 30 let. Po tem bom pa že tako star toliko, da ne bom mogel več voziti.