Avto
287 ogledov

Električne polnilnice na avtocestnem križu delujejo brezhibno

Super polnilnica Tesla Gregor Prebil
Na slovenskem avtocestnem križu je zaživelo vseh 26 hitrih polnilnic za električna vozila.

Izgradnja se je sicer končala že oktobra, a je bilo do predaje polnilnic v uporabo te potrebno tudi testirati. Testi so pokazali, da delujejo brezhibno, so danes sporočili iz družbe SODO.

V času testiranja, ki je potekalo med 20. oktobrom in 11. decembrom, je bilo skupaj na hitrih polnilnicah opravljenih 754 polnjenj in pri tem porabljeno 4663 kilovatnih ur (kWh) električne energije. Povprečna moč polnjenja je bila 19,27 kW, povprečje porabljene električne energije na eno polnjenje pa 6,25 kWh.

Polnilnice za električna vozila so postavljene ob servisih Petrola in OMV, in sicer 12 na lokacijah OMV in 14 na lokacijah Petrola. Povprečno število polnjenj na posamezno polnilnico v času testiranja ob upoštevanju 22 dni povprečnega časa aktiviranih polnilnic je bilo tako na OMV kot na Petrolu približno 30.

Slovenija med prvimi v Evropi

Največ polnjenj (več kot 100) je bilo v tem obdobju opravljenih na servisu Lopata Jug, Lukovica Sever in Barje Sever. Povprečno porabljena električna energija na lokaciji OMV na eno polnilnico znaša 193,8 kWh, na lokacijah Petrola pa 180,8 kWh (ob upoštevanju 22 dni povprečnega časa aktiviranih polnilnic).

Skupna vrednost izgradnje javne infrastrukture za hitro polnjenje električnih vozil je znašala dva milijona evrov. Sredstva v višini 1,38 milijona evrov je zagotovil slovenski operater distribucijskega omrežja SODO, 620.000 evrov pa je evropskih sredstev.

Slovenija je z izgradnjo javne infrastrukture ena od prvih držav v Evropi, ki ima pokrit avtocestni križ s hitrimi polnilnicami za električna vozila, so navedli v družbi SODO, ki je poleg ministrstva za infrastrukturo nosilec projekta, katerega partnerji so Dars, Petrol in OMV.

Gre za nadstandardno tehnologijo

Hitre polnilnice imajo nadstandardno tehnologijo, kar pomeni, da je zagotovljena kompatibilnost z večino električnih vozil na trgu. Vse polnilnice skupaj predstavljajo eno povezljivo omrežje. Na sami polnilnici se lahko hkrati polnita dve električni vozili.

Plačilo storitve polnjenja električnega vozila je uporabnikom električnih vozil omogočeno z RFID uporabniško kartico, kjer ima uporabnik električnega vozila sklenjeno pogodbo s ponudnikom storitev na polnilni infrastrukturi SODO.

Uporabnikom brez sklenjenega pogodbenega razmerja o zagotavljanju in obračunavanju storitev je omogočeno polnjenje vozila s predplačniško kartico, ki je uporabnikom na voljo na vseh 26 lokacijah hitrih polnilnic na prodajnih mestih bencinskih servisov Petrol in OMV. Ceno polnjenja določa Petrol, ki je ponudnik storitev.

Komentarjev 1
  • DasAuto 19:13 21.december 2015.

    vsaj nekje da nismo 100 let za svetom :)