Avto
12 ogledov

Enotne tablice ne bo

Lastniki večih vozil iste kategorije so po sedanji ureditvi primorani registrira Žurnal24 main
Marsikateri lastnik si želi, da bi lahko po zgledu v nekaterih drugih državah uporabljal eno registrsko tablico za več vozil. A država pravi, da bi bila takšna uvedba nesmiselna. V državno malho tudi manj denarja.

"Uvedba sistema, ki bi omogočil, da bi več vozil uporabljalo eno registrsko oznako, bi povzročilo precej težji nadzor, obenem pa bi pomenilo izpad dela proračunskega prihodka države," na Direktoratu za promet zavračajo možnost ureditve, kot jo imajo v Nemčiji, Švici in Avstriji.

Janez Uratnik iz društva starodobnikov Codelli pa meni, da bi ena tablica za več vozil iste kategorije precej olajšala in pocenila življenje ljubiteljem motornih vozil. "V državah, ki imajo takšen sistem, državi plačaš dajatve za najdražjega na seznamu, nato pa lahko tablico poljubno premeščaš, kar pomeni bistveno manj birokracije in prihranek stroškov," pravi Uratnik. Kot pojasnjuje, večina starodobnih vozil naredi le po nekaj sto ali tisoč kilometrov na leto, na cesti pa zgolj v toplejših mesecih.

Lastnik večih vozil je vseeno primoran za vožnjo registrirati in zavarovati vsakega posebej in to za celo leto. Da dobi vsaj del stroškov povrnjenih, mora vsako leto predčasno odjavljati vozilo iz prometa.

"V tujini odsvetujejo"
A država je odločena, da novi zakon o motornih vozilih ne bo prinesel drugačne ureditve. "Pripravljavci zakona so se posvetovali tudi z organi držav, ki to poznajo in o njihovih izkušnjah. Izkazalo se je, da so te negativne in da vsi že razmišljajo o ukinitvi sistema, ker jim povzroča prevelike težave. Vsi so odsvetovali uvedbo takega sistema," so neomajni na direktoratu, kjer dodajajo, da bi takšna možnost obrnila na glavo sedanji ustroj registracij, korist od tega pa bi imela le majhna skupina večlastnikov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.