Avto
41 ogledov

Evropejci napadli Američane

Infiniti Q60 koncept
1/24
Infiniti
Pričenja se prvi veliki avtosalon leta. V Detroitu bo premierno predstavljenih kar nekaj zanimivih avtomobilov, ki bodo prej ali slej pripeljali tudi na sončno stran Alp.

Če je bil Detroit še pred nekaj leti eden izmed treh največjih salonov na svetu, na katerem so se predstavljale največje novosti s področja tehnologij in avtomobilskega glamurja, je zadnja leta precej izgubljal na pomenu, konkurenco pa ima danes tako doma (New York, Los Angeles) kot tudi na drugih celinah, predvsem na Kitajskem (Peking, Šanghaj).

Vseeno pa so na prvem od velikih svetovnih salonov poleg domačih prisotne tudi vse tuje znamke, ki od ameriškega trga pričakujejo vsaj kakšen košček velikanske tržne pogače. Tradicionalno se v Detroitu z novostmi rade postavljajo japonske znamke, tudi novosti Audija in BMW-ja (MINI-ja) dajejo slutiti nemške namene, medtem ko Mercedes-Benz letos še naprej jezdi na valu uspehov iz minulega obdobja.

  • Za Evropejce najbolj zanimive novosti si oglejte v zgornji galeriji.

Ameriška avtomobilska industrija je imela lani eno najboljših let v skoraj desetletju. Prodaja se je povečala peto leto zapored; po podatkih družbe Autodata je bilo prodanih 16,5 milijona vozil oz. 5,9 odstotka več kot predlani, s čimer se je prodaja skoraj vrnila na raven pred padcem, ki je dno dosegel leta 2009, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Od 16,5 milijona vozil je bilo prodanih po 7,5 milijona vozil azijskih in ameriških znamk, preostalih 1,5 milijona pa so predstavljale evropske znamke.

"Prepričan sem, da sta ameriško gospodarstvo in avtomobilski trg na enaki poti navzgor kot mesto Detroit," je v nedeljo ocenil prvi mož Mercedes-Benza Dieter Zetsche.

Pričakovanja so velika. Ob nizkih cenah nafte je znova v ospredju moč in zmogljivost motorja, bodo pa svoj prostor na odru našli tudi hibridi in električna vozila, poroča dpa.

Organizatorji natančnega števila novosti, ki bodo predstavljene, ne navajajo. Letošnji sejem naj bi prinesel med 40 in 50 svetovnih in severnoameriških premier, potem ko jih je lani 47.

Kaj bo dobrega?

Volkswagen bo med drugim predstavil koncept cross coupe GTE, srednje velikega športnega terenca, ki naj bi ga v ZDA začeli proizvajati konec leta 2016. Mercedes bo predstavil dva modela GLE coupe, GLE 63 AMG crossover coupe in GLE 450 AMG sport coupe, Land Rover dizelskega HSE Td6, Infinti koncept novega Q60.

General Motors (GM) bo razkril Buickovo verzijo Oplovega kabrioleta cascada, pri kabrioletih se obeta še tovrstna verzija alfa romeo 4C coupe in prenovljeni BMW serije 6. Pri hibridih bo GM razkril novo verzijo chevrolet volt, Audi tovrstno različico športnega tereca Q7, Hyundai limuzino sonata.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.