Avto
23 ogledov

Faraday koncept FFZero1 razburkal domišljijo

Faraday Future FFZero1
1/11
Faraday Future
Doslej javnosti neznano podjetje Faraday Future je predstavilo koncept FFZero1, ki napoveduje neposredno konkurenco Tesli, a hkrati tudi način, kako napredni in modularno prilagodljivi utegnejo biti električni avtomobili že čez nekaj let.

Sejem elektronike CES v Las Vegasu je tokrat v znamenju avtomobilov kot še nikoli, saj kar deset proizvajalcev prikazuje, kakšne povezave se tkejo med napredno tehnologijo in vozili. Za enega od vrhuncev sejma je poskrbelo podjetje Faraday Future, za katerim stoji kitajski ponudnik IT televizije LeTV.

Ameriška družba prikazuje svojo vizijo električnega avta, ki naj bi bil na prodaj že čez dve leti. Avto se ponuja kot neposredna konkurenca modelom proizvajalca Tesla, celo šef Nick Sampson je pred časom delal kot inženir za podjetje Elona Muska. A FFZero1 predstavlja tudi nekaj zanimivih novosti in idej, poleg drznega dizajna seveda. Prva je volan, v katerega naj bi voznik vstavil svoj mobilni telefon in bil tako deležen številnih dodatnih personaliziranih informacij.

Še veliko več podatkov o vozilu naj bi se prikazovalo kar na cesti pred vozilom. Najbolj pa pri Faraday Future izpostavljajo posebno platformo, ki naj bi omogočila, da bo družba korak pred konkurenco. Vsi modeli si bodo namreč delili isto modularno zasnovo, ki bo lahko imela en ali vse do štiri električne motorje, baterijske sklope različnih velikosti, različne tipe podvozja in druge sestavne dele.

To pomeni, da bo lahko vsak kupec denimo po svoje izbiral, ali bo dal prednost dosegu ali moči, ki bo lahko dosegala kar 750 kW (okoli 1.000 KM). FFZero1 trenutno ponuja prostor le za enega potnika, ki naj bi užival tudi prednosti avtonomne vožnje, saj je avto povezan s spletom in omogoča še druge dejavnosti med vožnjo. 

Faraday Future FFZero1 | Avtor: Faraday Future Faraday Future
Pri Faraday Future so prepričani, da bo njihovo razmišljanje zelo razburkalo in vplivalo na avtomobilsko industrijo, a so prvi odzivi na najbolj ekstremen koncept v Las Vegasu malce bolj skeptični. Po pisanju BBC nekateri menijo, da FFZero1 ne ponuja nič bistveno revolucionarnega, menda pa imajo v družbi težave tudi z inženirji, saj so že izgubili glavnega odgovornega za baterije.

Faraday Future namerava prav v Las Vegasu zgraditi velikansko tovarno in vanjo vložiti skoraj milijardo evrov. V njej naj bi zaposlovali okoli 4.500 ljudi. Kar smeli načrti za družbo, ki je stara komaj 18 mesecev.

Podjetje nosi ime po znamenitem znanstveniku Michaelu Faradeyju, ki je eden od najpomembnejših raziskovalcev električnega toka. Na temeljih njegovih dognanj je delo nato nadaljeval Nikola Tesla. Zanimiv avtomobilski dvoboj imen torej.

dezurni@zurnal24.si