Avto
65 ogledov

Ferrari 812 superveloce pet konjev potegne iz zraka

Ferrari 812 superveloce
1/10
Ferrari
Ferrari je presenetil z modelom 812 superveloce. Gre za najhitrejši avto s spredaj vgrajenim motorjem!

"Superhitri," kot mu je v prevodu ime, upraviči svoj naziv. Model 812 je v bistvu precej nadgrajeni model F12, saj so mu spremenili prednje in zadnje luči (namesto dveh sedaj štiri) in vstopišča hladilnega zraka. Precej so izboljšali tudi aerodinamiko in elektroniko, ki bdi nad lego.

Pravi dragulj se skriva pod prednjim motornim pokrovom, saj ima 812 najmočnejši V12 atmosferski motor, ki so jih kadarkoli vgradili v serijski avto. Iz 6,5 litra prostornine na cesto "zdirja" kar 800 konjev (588 kW), kar je 20 več od markantnega F12 tdf in na ravni hipermodela laferrari, če ne upoštevamo hibridnega pogona pri slednjem. 80 odstotkov od 718 Nm navora je na voljo že pri 3.500 vrtljajih, vse od sebe pa da avto pri športno visokih 8.300 vrtljajih.

Takšno moč pri motorju so dosegli z uporabo izredno visokega polnilnega tlaka 350 barov s spremenljivo geometrijo vsisnega trakta, ki se zgleduje po dikralnikih F1. Vsa ta tehnika sicer poskrbi le za 795 "konjev", dodatnih pet pa jih ustvari podtlak, ki nastane znotraj motorja zaradi izjemno hitrega pretoka plinov. Pod črto avto iz vsakega litra prostornine iztisne kar 123 "konjev," in gre za najmočnejši avto s spredaj vgrajenim motorjem.

Za prenos moči skrbi superhitri dvosklopčni menjalnik, supereloce pa je tudi sploh prvi ferrari, ki uporablja elektronski servo-ojačevalnik volana. A pri znamki mirijo, da so se zelo potrudili in da pri vodenju konjenice skozi ovinke vse poteka zelo natančno in da se prek "vajeti" vozniku vračajo dirkaški občutki. 

Kako hiter je 812 superveloce, pri Ferrariju sicer še niso sporočili, verjetno podatke hranijo za uradno premiero na avtosalonu v Ženevi. A pričakovati je hitrost nad 340 km/h in pospešek do 100 km/h pri okoli 2,9 sekunde. Toliko zmore namreč ferrari F12 tdf.

Ferrari 812 superveloce je rojstnodnevno darilo za družbo Ferrari S.p.A., ki letos praznuje 70 let obstoja. Pred pol stoletja so sicer že imeli model, ki so ga imenovali "superveloce."

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • Matjaž Mihelič 06:31 18.februar 2017.

    Avto je res hud. Samo, da ima pa "vsisni" trakt, ta je pa huda. Ne moreš verjet.