Avto
3246 ogledov

Ford Kuga – idealen avto za zimske radosti

Ford kuga
1/24
Ford
Kaj bi si želeli od avtomobila, ko se znajdete v zahtevnih razmerah, kakršne so sneg, led in spolzek teren?

Odlična sopotnica z AWD sistemom

Sneg za nekatere voznike predstavlja slabo voljo, za druge spet zabavo, bodisi na zasneženih gorskih cestah ali v mestu, kjer do izraza pridejo vsi napredni sistemi, zaradi katerih je kljub družinskim meram ford kuga okreten in prilagodljiv avtomobil.

Dinamična in zabavna vožnja v vseh vremenskih pogojih in na vseh podlagah je lahko zagotovljena le ob zagotavljanju stoodstotne varnosti. Osnoven pogoj so dobre pnevmatike, medtem ko odličnost ford kuge tudi na mokrem asfaltu, zasneženi gorski cesti ali neutrjeni podlagi omogoča štirikolesni pogon AWD v kombinaciji z zmogljivimi motorji in samodejnim menjalnikom Powershift.

Ford kuga | Avtor: Ford Ford

Fordov štirikolesni pogon AWD je odličen, ker je enostaven za uporabo, njegovo delovanje pa je avtomatizirano. Od voznika ne zahteva prilagajanja, zato je vožnja v vseh razmerah varnejša in sproščena. AWD pogon vseskozi deluje s stalno močjo in samodejno prenaša navor na kolo z najboljšim oprijemom, bodisi spredaj ali zadaj.

Suvi osvojili Evropo in Slovenijo

Ford zdaj, vključno s kugo ponuja nabor športnih terencev in križancev za vsak žep in okus. Prav segment SUV vozil je po podatkih neodvisnih organizacij najhitreje rastoči segment v Evropi. Že več kot četrtina vseh na novo registriranih vozilo so športni terenci oziroma križanci, pri čemer se je prodaja Fordovih SUV vozil v lanskem letu povečala kar za 30 odstotkov.

Pogon večino časa poganja prednji kolesi, rezultat tega pa je majhna poraba goriva sicer zmogljivih motorjev. Sistem nenehno meri, kdaj ima vsako posamezno kolo stik s podlago in kdaj ne. To stori vsakih 20 milisekund, po potrebi lahko prilagodi prenos navora v razmerju 50:50 med sprednjimi in zadnjimi kolesi. To ne pride prav le na ledenih, zasneženih cestah, ampak tudi na mokrih podlagah skozi vse leto.

Ford kuga | Avtor: Ford Ford

V praksi sistem izjemno dobro prerazporeja navor med gnanimi kolesi, predvsem pa voznik tega nikoli ne občuti. Elektronski sistem stabilnost pri dinamični vožnji na suhem asfaltu ne posega prehitro v voznikovo vožnjo. To pomeni, da vozniku dovoljuje maksimalno dinamiko. Na mokri, zlasti spolzki cesti v slabih pogojih, ko se mora na cesto prenesti večja moč, pa v trenutku postane aktiven elektronski nadzor stabilnosti (ESC).

Preizkusite Kugo še sami!

Vse našteto brez izkušnje ne pomeni kaj dosti, zato si zagotovite testno vožnjo pri najbližjem pooblaščenem trgovcu z vozili Ford. Več informacij najdete na mojafordkuga.si.

Ko sneg skopni, se odličnost Fordovega sistema AWD izkaže tudi na makadamu in suhi cesti. Če malenkost prehitro pripeljemo v zavoj, nam sistem pomaga, da lahko peljemo v želeni smeri. Računalnik z zbranimi informacijami samodejno zavira notranje kolo, da varno zapeljemo v zavoj. Računalnik dobiva podatke od kota zasuka volana, nagiba in hitrosti vozila in od oprijema na vsakem kolesu posamično. K temu pripomore tudi napredni samodejni menjalnik Powershift z dvojno sklopko, ki predstavlja odličen kompromis med dinamično in ekonomično vožnjo. 

Ford kuga | Avtor: Ford Ford

Ford Kuga je lahko vaša za teden dni

Med vsemi, ki boste Ford Kugo preizkusili do vključno 28.2., bomo izžrebali nekoga, ki se bo s Kugo vozil teden dni. Več informacij na mojafordkuga.si.
 

Vse to ne bi bilo mogoče brez sodobnih motorjev. Kupci lahko pri kugi z AWD pogonom izbirajo med zmogljivim 1,5-litrskim turbo bencinskim EcoBoost motorjem s 134 kilovatov moči ali dizelskim TDCi dvolitrskim motorjem z močjo 110 oziroma 132 kilovatov. Oba motorja je možno kombinirati s samodejnim ali ročnim menjalnikom, s čimer ford kuga s štirikolesnim pogonom AWD celovito zadovolji potrebe vseh vrst voznikov.

Ford kuga | Avtor: Ford Ford

Kako domača je Ford Kuga v mestu?

Ford kuga se odlično znajde tako v gorah kot v mestu tudi zahvaljujoč najbolj naprednim sistemom za pomoč vozniku. Z njo se med pustolovščino ne boste izgubili v temnem gozdu, saj napredni žarometi osvetljujejo v ovinek, radarski tempomat pa na avtocesti poskrbi, da kuga sama prilagaja varnostno razdaljo do vozil spredaj. Ohranja smer voznega pasu, prepoznava prometne znake in voznika prijazno opominja na vozila v mrtvem kotu. Vožnja s Kugo še nikoli ni bila bolj sproščujoča in zabavna. S tem se strinja tudi Ilka Štuhec, ki se z njo rada zapodi po brezpotjih.

Ford kuga | Avtor: Ford Ford

Ko se boste s kugo pripeljali v mesto, bo nad pešci, kolesarji in avtomobili bdel sistem Active City Stop, ki preprečuje nalet pri nizkih hitrostih. Pri vzvratni vožnji s parkirnega mesta, ko boste vso prtljago zložili v prtljažnik, katerega vrata se odpirajo samodejno, boste s pomočjo sistema, ki opozarja na prečni promet, tudi v deževnih, meglenih ali sneženih dneh in celo v temi, pravočasno zaznali vse, kar se dogaja za vozilom. Tudi zato, ker vas avtomobil sam opozori na morebitne nevarnosti.

Potovanje je lahko zabavno s SYNC3 tehnologijo

Pika na i v ford kugi je najnovejši sistem povezljivosti za komunikacije in razvedrilo Sync3. Ta vozniku omogoča upravljanje povezanih pametnih telefonov, zvočnega in navigacijskega sistema ter funkcij klimatske naprave s še bolj pogovornimi glasovnimi ukazi. Tehnološke posodobitve zagotavljajo odlično odzivnost in enostavnost uporabe ob dotikanju velikega zaslona, na katerem so ikone. Povezovanje z bluetoothom ali pa iskanje po navigacijski napravi, ki ponuja 3D grafični prikaz, je zato hitro, logično in enostavno. K boljši preglednosti in lažjemu upravljanju pripomore tudi večji in preoblikovani 8-palčni zaslon na dotik, ki je v kugi umeščen visoko v armaturno ploščo. Sistem prepoznava vaš glas in na podlagi tega izvaja ukaze, na primer vnašanje naslovov v navigacijo. 

Varno na vsakem kilometru

Najnovejša generacija Synca omogoča lokalizirano pomoč v sili, in sicer brezplačno. Če pride do prometne nesreče in sprožitve varnostnih blazin, se preko sistema Bluetoth mobilni telefon poveže z reševalno službo v ustreznem jeziku, ne glede na to, kje je vozilo. Pomoč v sili enotam prve pomoči sporoči lokacijo vozila, da lahko pošljejo ustrezna reševalna vozila na kraj nezgode. Vse kar voznik ne sme pozabiti je, da se s svojim telefonom poveže, takoj ko sede v vozilo. 

Ford kuga | Avtor: Ford Ford

Želite še dodatne povezave … ni problema

Uporabniki iPhonov lahko uporabljajo storitev Apple Carplay, ki omogoča dostop do imenika na telefonu glasbenih datotek, lažje je prejemanje in pošiljanje tekstovnih sporočil. Za uporabnike androidnih telefonov je namenjen sistem Android Auto. Možna je tudi povezava z internetom. Ko se uporabnik poveže s sistemom wi-fi, vozilo samodejno v sistem prenese posodobitve. Na voljo je tudi nabor novih aplikacij, na primer Ford Service App, s katero si olajšamo načrtovanje poti, saj se na navigacijskih zemljevidih prikazujejo spletne prometne informacije, ki se prilagajajo spremembam razmeram v prometu.

Preizkusite Kugo še sami! 

Vse našteto brez izkušnje ne pomeni kaj dosti, zato si zagotovite testno vožnjo pri najbližjem pooblaščenem trgovcu z vozili Ford. Več informacij najdete na mojafordkuga.si.

Med vsemi, ki boste Ford Kugo preizkusili do vključno 28.2., bomo izžrebali nekoga, ki se bo s Kugo vozil teden dni.