Avto
41 ogledov

Garmina kolesarja ne pustita zaiti

Garmin edge
1/2
Garmin
Navigacija je danes še vse kaj drugega kot vodenje od točke A do B. Tudi ni več mogoče primerjati naprav za motorna vozila in za prosti čas. Dokaz za to sta Garminovi novi napravi za kolesarje, modela Edge 510 in 810, ki izkoriščata sposobnosti pametnih telefonov, domači pa imajo z njima precej skrbi manj.

Pred nekaj leti je bilo enostavno - če si potreboval navigacijo, si kupil nič kaj majhno namensko navigacijsko napravo, jo namontiral v vozilo in odpeljal. Sledili so bolj priročni modeli, ki so se prilegali tudi žepu ali kolesarskemu krmilu, danes pa nam pot pomagajo iskati že ure. Velik preskok so pomenili pametni telefoni, ki zmorejo dandanes med drugim zelo kakovostno opravljati tudi nalogo navigacijski naprav. V takšnih razmerah na trgu uveljavljeni izdelovalci navigacijskih naprav iščejo tiste tržne niše, ki jih običajni telefoni vendarle še ne morejo pokriti.

Zmogljiva kombinacija s telefonom

Garmin je na nedavnem salonu Consumer Electronics Show v Las Vegasu predstavil nova člana družine Edge, po kateri segajo navdušenci nad naravo in pedalov.

Edge 810 in Edge 510 sta prvi namenski kolesarski GPS napravi, ki združujeta povezljivost s pametnimi telefoni operacijskih sistemov iOS in Android. Model 810 ima tanek, 2,6-palčni barvni zaslon na dotik, baterija zdrži do 17 ur, uporabniški vmesnik pa je nov in poenostavljen. Na napravo je mogoče namestiti dodatne cestne ali topografske karte vključno z BirdsEye satelitskimi posnetki, zato je uporaben v najrazličnejših razmerah in zahtevah uporabe. Napravica poti izračunava glede na vrsto kolesa ali želja glede načrtovane trase.

Edge 510 odlikuje nizka teža 80 gramov, ima pa podoben uporabniški vmesnik kot večji brat 810. Nov je 2,2-palčni zaslon. Sprejema tako signale GPS kot GLONASS, zato je hitro pripravljen na uporabo in bolje sprejema signal v zahtevnih razmerah, kot so vožnja po ozkih gozdnih poteh in pod gostimi drevesnimi krošnjami. Hkrati je vodotesen in robusten, baterija zdrži do 20 ur. Oba modela imata vgrajen barometer, preko katerega izračunavata nadmorsko višino.

Poleg množice podatkov, ki jih napravi beležita, izstopa možnost povezljivosti s pametnim telefonom prek aplikacije Garmin Connect Mobile. Kolesarji lahko na ta način na zaslonu Edgea spremljajo različne podatke, medtem ko je telefon varno spravljen v sedežni torbici. Edge pa beleži podatke o treningu in jih pošilja telefonu preko bluetooth povezave, kar omogoča enostavno izmenjavanje podatkov o vožnji s prijatelji, klubskimi kolegi, družinskimi člani in kontakti v družabnih medijih dobesedno s ceste. Uporaben je tudi prikaz vremenskih podatkov in napovedi v živo.

Kje je "ta naš"? A, tukaj je!

LiveTrack oz. sledenje v živo je še ena novost obeh naprav. Kolesarjevi družini in prijateljem omogoča spremljanje vožnje na tekmah ali treningih v živo v realnem času. Lastnik lahko povabi oddaljene spremljevalce preko elektronske pošte s povezavo ali preko družabnih spletnih medijev, tako, da lahko podatke preko Garmin Connect v živo spremljajo na svojem pametnem telefonu, namizju ali tabličnem računalniku.

Kar na daljavo je mogoče spremljati kolesarjeve podatke, kot so hitrost, razdalja, srčni utrip (opcijsko), kadenco in moč (opcijsko) ter lokacijo na zemljevidu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.