Avto
11 ogledov

Garminova monterra odkriva še neodkrito

Monterra
1/3
Garmin
Garmin monterra je navigacijska naprava, ki je prerasla svoje okvirje in prestopila v razred pametnih androidnih naprav.

Imeti GPS na pametni napravi je sicer fino, a ta pripomoček mora v divjini tudi delovati, tega pa pametni mobilni telefoni zunaj asfalta niso vedno sposobni. Garmin je z novo ročno navigacijsko napravo z imenom monterra prvič vstopil na trg pametnih androidnih naprav, s katerim lahko počnemo skorajda vse. Manjka torej le še možnost telefoniranja.

Monterra ima štiripalčni (10,2 centimetra) zaslon, prekrit s trpežnim mineralnim steklom. Posebnost je izkoriščanje sončeve svetlobe za berljivost podatkov, tako da se LED v ozadju vklaplja le v slabih svetlobnih pogojih. Tako privarčuje kar nekaj energije. 

Vgrajen ima visoko odziven sprejemnik za satelite GPS in glonass, ki hitro določi lokacijo in vzdržuje "zaklenjen" signal na težko dostopnem terenu, denimo v soteskah. Da bi izboljšali položaj, ima vgrajen triosni elektronski kompas z višinomerom in žiroskop, ki kaže na uporabnikovo smer, ko miruje ali naprave ne drži vodoravno.

Opozarja, če vas sonce preveč žge

Barometrični višinomer ima možnost spremljanja sprememb v zračnem tlaku, s čimer uporabnik natančno določi nadmorsko višino, prav tako lahko grafično prikaže zračni tlak skozi čas, za spremljanje vremenskih pogojev. Vgrajen ima tudi UV-senzor, da lahko uporabniki nadzorujejo intenzivnost sonca in zmanjšajo izpostavljenost, če je potrebno. Napravica lahko pade tudi v vodo, saj je do neke mere vodotesna.

Domiselna je tudi dvojna narava napajanja, saj uporabnik lahko uporablja komplet s polnilno litij-ionsko baterijo ali standardne AA-baterije. Vgrajen je fotoaparat z ločljivostjo osem megapikslov, ki je lahko hkrati kamera, dodana je LED-bliskavica.

Monterra je za zdaj posebnica med navigacijskimi napravami zaradi svoje povezljivosti. Poleg bluetootha namreč lahko izkorišča omrežje wi-fi, zaradi androidnega operacijskega sistema pa jo je mogoče izkoristiti za nešteto namenov, ki jih ponuja trgovina Google play. Šest gigabajtov notranjega pomnilnika je mogoče razširiti z SD-kartico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.