Avto
131 ogledov

Golf, passat in tiguan potrjeni grešniki

Volkswagen EPA
V Volkswagnu so že najmanj od leta 2007 vedeli, da ga z uporabo spornega programa za zavajanje testov emisij "lomijo". VW ima do 7. oktobra čas za načrt za odpravo pomanjkljivosti, sicer lahko ne bo več smel prodajati avtov v Nemčiji. Seznam prizadetih modelov znamke Volkswagen.

Na plano prihajajo novi podatki glede afere Dieselgate, v katero se je zapletel koncern VW, potem ko je v modele z dizelskimi motorji vgrajeval programsko opremo, ki je sposobna preslepiti emisijske teste regulatorjev. 

Nedeljska izdaja časnika Bild am Sonntag je poročala, da so pri Boschu, ki je VW-ju dobavljal komponento za nadzor emisij, že leta 2007 jasno opozorili, da je ta namenjena kvečjemu za testno uporabo, saj bi s serijsko vgradnjo pri VW-ju kršili pravila.

Pri Boschu, enemu največjih svetovnih družb s področja razvoja in dobave sestavnih delov avtomobilski industriji, navajanja časnika sicer niso želeli potrditi, saj se sklicujejo na diskretnost pri svojem odnosu s strankami. So pa že prejšnji teden pri Boschu povedali, da so VW-ju res dobavljali komponente za meritev emisij pri vozilih, vendar pa je bila njihova konfiguracija "v celoti v rokah Volkswagna." 

Opozorila celo iz vrst lastnih inženirjev

Nedeljski Frankfurter Allgemeine pa je s sklicevanjem na prve izsledke notranje revizije zapisal, da je celo eden od visokih inženirjev koncerna leta 2011 opozarjal na protizakonite prakse zaradi uporabe sporne opreme. 

VW je komponento vseeno vgrajeval, po lastnih podatkih v skupaj 11 milijona vozil po vsem svetu, medtem ko je v petek sporočil, da je s sporno komponento zgolj pri znamki Volkswagen opremljenih pet milijonov osebnih avtomobilov. 

Pri VW golf VI, passat VIII in tiguan I

Gre za modele šeste generacije VW golfa, sedmo generacijo passata in prvo generacijo tiguan, so sporočili iz Volkswagna, medtem ko ostale znamke (Audi, Seat, Škoda) še niso objavile lastnih podatkov. 

VW zatrjuje, da vsi najnovejši motorji, ki izpolnjujejo standard euro 6, niso prizadeti, kar pomeni, da so denimo golf VII ali passat VIII "čisti".

Prek vikenda so tako v Švici kot Belgiji napovedali, da ustavljajo prodajo vseh modelov s spornim motorjem tipa EA 189, saj je kljub novemu standardu euro 6, ki je pričel veljati pred slabim mesecem, na parkiriščih trgovcev še vedno lahko več vozil s starejšo različico motorja.

Volkswagen | Avtor: EPA EPA
Nemški urad KBA, pristojen za potrjevanje skladnosti vozil na trgu, je koncern pozval, naj do 7. oktobra predstavi podroben in zavezujoč načrt, kako bo odpravil napako pri že prodanih avtomobilih, sicer namerava povsem prepovedati prodajo ali celo premik avtomobilov s tem tipom motorja v Nemčiji, poroča Motor Talk. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.