Avto
14 ogledov

Google bere kolesarjeve misli

Googlov avto Ameriški patentni urad
Google trdi, da bo njegov avtonomni avtomobil prepoznaval znake, ki jih bo pred njim dajal kolesar.

Pri Googlu so pred časom patentirali tehnologijo, ki senzorjem na avtomobilu ne omogoča le prepoznavanja kolesarjev, temveč tudi njihovega početja. 

Tako posebni algoritmi na podlagi informacij senzorjev prepoznajo, ali se namerava kolesar glede na svoje geste ustaviti ali pa je z rokami nakazal, da bo spremenil smer. Na podlagi te prepoznave se bo lahko avtomobil samodejno odzval in zmanjšal hitrost. 

Da bo Googlov avtomobil prepoznaval kolesarje, je bilo sicer že znano, ne pa tudi na kakšen način. Za spremljanje dogajanja okoli sebe bo uporabljal kombinacijo kamere, lidarja (laserskega žarka) in radarja, pri tem pa primerja višino objektov, ki bi lahko bili kolesarji. Pri tem so zanj pomembni podatki, kakšna je razdalja med višino glave in pločnikom. Senzorji tudi prepoznajo gibanje glave in rok, v primeru iztegnjene roke tako avto prepozna napovedan zavoj. 

Tehnologija je sposobna tudi prepoznavanja skuterjev in drugih manjših motornih koles, piše Washington Post. 

Google avto | Avtor: google+ google+
Marca je ločeni patent tudi razkril, da bo Googlov avto dodobra "napolnjen" z airbagi, saj se ti glede na dokument sprožajo tako znotraj kot zunaj avtomobila. Zračne blazine za pešce ali kolesarje sicer niso več posebnost, ima jih denimo volvo V40 ali land rover discovery sport.

Google napoveduje, da bo imel avto pripravljen do prihodnjega leta, medtem ko bi lahko na ceste ob primerno prilagojenih zakonodajah zapeljal okoli leta 2020. Pri IT velikanu priznavajo, da avto vsaj spočetka ne bo namenjen ustvarjanju dobičkov, temveč bo služil bolj kot orodje interakcije med tehnologijo in človekom, na podlagi katerega bodo lahko nastajale še nove rešitve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.