Avto
451 ogledov

Google končno pričel spremljati promet v Sloveniji

Google zemljevidi Žurnal24 main
Google je pred kratkim le uvrstil Slovenijo na svoj zemljevid. Odslej so podatki o gostoti prometa za nekatere glavne, ne pa za vse prometnice v Slovenije na voljo tudi na aplikaciji Google Zemljevid. S tem končno sledi storitvi Here in še komu. Here upošteva celo Twitter in policijske frekvence.

Na Žurnalu smo avgusta, septembra in oktobra večkrat naslovili vprašanja na Google, zakaj je Slovenija ena redkih držav v EU, ki je storitev Google Traffic ne prepoznava. Niti pri Googlu niti pri hčerinski družbi Waze niso odgovorili, kar pa ni veliko presenečenje, saj Googlova PR-služba informacije javnosti dozira le, ko to sama želi.

Za izrazito tranzitno državo, kot je Slovenija, je bilo vseeno malodane neverjetno, da se za tuje voznike informacije o gostoti prometa končajo na Karavankah, Fernetičih ali Šentilju, znova pa pričnejo na Obrežju in Gruškovju. Marsikdo, ki bi bil podkovan s temi informacijami, bi se gotovo uspel izogniti najhujši poletni gneči ali pa zastojem zaradi prometne nesreče. Podobne "terre incognite" so v Evropi denimo Bosna in Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Črna gora, Albanija, Estonija, Latvija, Litva in Andora, medtem ko ima Hravška že dlje časa ustrezno obarvane glavne prometnice.

Google mail | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
Pred kratkim pa je Google na tiho le zagnal storitev Traffic za Slovenijo, očitno še v poskusni različici. Uporabnik ima tako na spletni kot mobilni aplikaciji odslej obarvane nekatere glavne prometne žile.

Zelena pomeni normalni promet, oranžna počasnejšega, rdeča in rjavo rdeča sta barvi zastojev in možnosti daljšega čakanja. 

Za zdaj so pokriti vsi avtocestni kraki, pa tudi druge najbolj obremenjene ceste, kot denimo Ljubljana - Trzin - Mengeš - Brnik - Kranj, Izola - Portorož, Arja vas - Velenje - Slovenj Gradec ...
Pokrit je tudi promet v vpadnicah v večja mesta, denimo v Ljubljani, Mariboru, Celju in Kranju, medtem ko je kar nekaj odsekov, ko so ceste obarvane le na nekaj kilometrih. 

Do boljših obvestil celo s "prisluškovanjem" policijskih frekvenc

Manj renomirana Microsoftova storitev Bing maps Slovenijo pozna že kar nekaj časa, poleg tega je temeljitejša pri informiranju z raznimi ovirami in deli na cestah. Zakaj takšna razlika?

Pri družbi Here, ki je zaslovela z natančnostjo še pod Nokio, se nato razvijala v okviru Microsofta, pred kratkim pa pristala v rokah konzorcija avtomobilskih proizvajalcev BMW, Mercedes-Benz in Audi, so nekaj skrivnosti delili z Žurnalom24. 

"Ne moremo vam natančno razkriti virov, s pomočjo katerih določamo gostoto prometa po Sloveniji, vendar v splošnem velja, da vse informacije pridobivamo iz 'live data' virov,"  je pojasnil predstavnik podjetja Here James Etheridge. 

Gneča na severni ljubljanski obvoznici | Avtor: bralka bralka
"Uporabljamo popolnoma anonimizirane podatke o lokaciji posameznih GPS signalov, ki jih upoštevamo v realnem času in so stari manj kot minuto. Gre za različna vozila in naprave, ki uporabljajo navigacijo ali sledenje, navigacijske aplikacije, priklopljene prenosne navigacijske naprave ... Naši strokovnjaki za nadzor tudi neprestano spremljajo podatke o zastojih, o delih na cestih in nesrečah. S pomočjo znanja in izkušenj uporabljamo in ustrezno dešifriramo tudi druge vire, kot so policijske radijske postaje, Twitter, prometne kamere ... Ko so vsi ti podatki zbrani na kupu, jih procesiramo skozi naše programe in osvežujemo na 60 sekund."

Ena od storitev na podlagi tako hitrega osveževanja podatkov, ki jih Here zagotavlja svojim uporabnikom, je tudi opozorilo na nastajajoče zastoje, denimo v primeru prometne nesreče. Po podatkih revije Monitor pri pridobivanju podatkov o prometu Here pogodbeno sodeluje tudi s Prometno-informacijskim centrom.

Slovenske pristojne službe po naših informacijah šele usklajujejo način, da bi poenoteno nudile možnost "live" spremljanja prometa pri nas in uporabo teh podatkov nudile za domače in tuje aplikacije. Trenutno sicer obstaja nekaj domačih aplikacij za spremljanje prometa po državi, ki pa se zanašajo zgolj na splošne podatke PIC-a.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • mph 07:32 08.december 2015.

    Ni sam kriv, če je zbolel na možganih. Medicina pa na tem področju še precej tava na po gozdu. Janšitis je zelo huda bolezen, ni cepiva, ni zdravila. :-)

  • Undertaker 18:14 07.december 2015.

    A brez politike pa ne gre?Če bi se o Tom in Jerryju pogovarjali, bi nekateri politiko vmešavali zraven. Beda.

  • Blek Azuro 17:42 07.december 2015.

    Ja se sprašujete,zakaj nas je google šele zdaj uvrstil med evropejce,še čudno,da nas je!!!! saj veste da RDEČKARJEV nikjer v pametnem svetu ne obožujejo.