Avto
37710 ogledov

Še Googlu ni jasno, kaj se dogaja v Sloveniji

Google Zemljevidi Žurnal24
Posledica razmer se pozna tudi na naših cestah.

Kdor se zadnje dni vozi v službo v središča v času prometnih konic, je verjetno že opazil, da pride na cilj hitreje, saj je zastojev in gneče precej manj, potovalne hitrosti pa so višje. 

Jutranja grafika Prometno-informacijskega centra malo pred 7. uro kaže, da razen na domžalskem koncu promet poteka povsem tekoče, seveda z izjemo dogajanja na meji.

Googlova aplikacija Zemljevidi je novo stanje že prepoznala, saj nam je v sredo zjutraj za pot iz Kranja v Ljubljano v času, ko bi morala na gorenjski cesti pri Vodicah ali na severni ljubljanski obvoznici vladati gneča, naračunal pot brez zastoja s komentarjem: "Promet je redkejši kot običajno". Ni se zmotil. 

Dars pričakuje še bolj prazne ceste

Na Darsu prek števnih mest, torej naprav, ki beležijo promet, zadnje dni dejansko opažajo upadanja števila vozil.

V torek je bilo na tedenski primerjalni ravni s 3. marcem število sicer še približno enako, v sredo pa je bil že očiten upad na glavnih štirih vpadnicah v Ljubljano (gorenjska AC, primorska AC, dolenjska AC, štajerska AC). Razmere so se spreminjale iz ure v uro, so nam sporočili iz upravljalca avtocestnega omrežja. 

"Predvidevamo, da bo vozil od zdaj iz dneva v dan manj," so dodali na Darsu, saj bo po njihovem še več ljudi ostajalo in delalo od doma. 

Promet | Avtor: PIC PIC

Tovornjakov doslej občutno več

Zanimivo je stanje glede tovornjakov. Letos februarja, torej ko o virusu v Sloveniji še nismo govorili, je Dars na naših avtocestah beležil kar 7,7-odstotni porast tovornega prometa glede na lanski februar. Delno je to posledica dejstva, da je bil letos praznik kulturnega dneva na vikend in da smo imeli dodatni prestopni dan. A še tudi marca je bil v prvem tednu tovorni promet 3,3 odstotka nad lanskoletnim v istem času. 

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 10:59 12.marec 2020.

    Najprej so zaprtje izvedle univerze, torej ni več študentarije. Pa tudi tovorni promet iz Italije se zmanjšuje. Ko bo v ponedeljek zaprtje še ostalih šol in vrtcev, ko bo kar nekaj staršev ostalo doma, pa bo naslednji upad.