Avto
17 ogledov

GPS, ki misli namesto vas

Navigacijske naprave so med vozniki in voznicami vse bolj priljubljene. (Foto: S Žurnal24 main
Navigacijske naprave. V zadnjih letih so postale dostopne tako rekoč vsakomur, obenem pa so precej uporabnejše.

Prodaja. “Ljudi, ki prvič kupujejo prenosno navigacijo, največkrat zanima, kako natančna je naložena kartografija, kako se nadgrajuje in podobno. Tisti, ki kupujejo že drugo ali tretjo, posegajo po takšnih z dodatnimi funkcijami, kakršni sta lane assist in bluetooth,” je povedal Jure Hribar iz Big Banga.

Cenejše so neprijazne
“V zadnjih dveh ali treh letih ima večina naprav na trgu že v osnovi zelo dobre slovenske zemljevide, tako da dodatnih doplačljivih – če jih ne potrebujete za pot proti jugu – niti ne potrebujete,” je pojasnil Jure Forstnerič, spletni urednik revije Monitor. “Priporočam nakup priznanih znamk, saj imajo njihove naprave v primerjavi z manj znanimi kitajskimi ali tajvanskimi izdelki prijaznejše vmesnike, kar je še posebno pomembno za starejše uporabnike. Tudi tekst in glasovni ukazi so prevedeni v slovenščino.”

Drage, a redko 
uporabne funkcije
Cena. Nekatere naprave so obložene z dodatnimi funkcijami, kot so MP3-predvajalnik, pregledovalnik slik, fotoaparat ali celo TV ... Povprečni uporabnik bo večino funkcij le redko uporabljal, zato previdno z denarjem.

Napredne naprave znajo na križiščih ali avtocestah razporejati na pravi vozni pas, številne omogočajo tudi preklapljanje med režimi za motorna vozila, kolesarje ali pešce, s čimer je njihova uporabna vrednost ob dodatnem nakupu topografskih kart še večja.

Trend gre tudi v smer projiciranja ukazov na živo sliko, ki jo na zaslonu prikazuje kamera s hrbtne strani.

S TMC mimo zastojev
Tehnologija TMC obvešča o zastojih ali prometnih nesrečah in sproti prilagaja vodenje po začrtani poti. Že več kot leto je dostopna tudi v Sloveniji, čeprav deluje slabše kot v tujini. Potrebuje poseben sprejemnik, kar izključuje pametne telefone.

Telefon le kot 
nadomestek
Pametni telefoni za navigiranje niso uporabni na tujem, saj podatke praviloma jemljejo s spleta, kar je zelo drago. Omejuje jih tudi avtonomija baterije, je pa res, da imajo velikokrat boljše zaslone od klasičnih naprav.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.