Avto
24 ogledov

Grčija: junija registrirali le še 5.000 vozil

avto nakup prodaja Shutterstock
Prodaja avtomobilov v Evropi od oktobra lani konstantno pada in je že na ravni iz leta 1994. V Grčiji so junija registrirali le dobrih pet tisoč vozil.

Najslabši rezultati prihajajo iz Grčije, velike minuse pa beležijo tudi v Španiji, Italiji in na Portugalskem. Junij je prinesel hladen tuš v večini evropskih držav, predvsem na račun dolžniške krize območja evra, so pokazali podatki Združenja evropskih avtomobilskih proizvajalcev (ACEA).

V EU je bilo junija prodanih nekaj več kot 1,2 milijona avtomobilov. Število novih registracij avtomobilov je na letni ravni upadlo za 2,8 odstotka, kar pomeni, da se nadaljuje trend upadanja, ki se je začel oktobra lani. V prvem polletju je prodaja jeklenih konjičkov upadla za 6,8 odstotka.

V Italiji je prodaja junija upadla za 24,2 odstotka, v Španiji pa za 12,1 odstotka. Padec je bil še hujši v manjših državah, ki jih je prizadela dolžniška kriza. Na Irskem in v Grčiji se je prodaja novih avtomobilov zmanjšala za več kot 40 odstotkov, na Portugalskem pa za 37 odstotkov. Grška realnost je, da so junija registrirali le 5.527 avtomobilov.

Obstajajo pa tudi izjeme. Rast sta zabeležili Nemčija (+2,9 odstotka) in Velika Britanija (+3,5 odstotka), medtem ko iz Francije poročajo o 0,6-odstotnem padcu. V Sloveniji je bil padec junija na letni ravni 13,7-odstoten, v prvem polletju pa 14-odstoten.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.