Avto
79 ogledov

Gume menjajte v Mariboru

V raziskavo smo vključili devet naključno izbranih vulkanizerskih delavnic po Sl Žurnal24 main
Previjačenje gum je najcenejše v Mariboru, razlike v cenah po Sloveniji pa tudi sto- in večodstotne.

Pri devetih naključno izbranih vulkanizerjih po Sloveniji smo preverili, kakšne so cene njihovih storitev in kakšne so te v primerjavi z lanskimi. Pozanimali smo se tudi, ali se povpraševanje kaj razlikuje od lanskega in ali so vozniki letos pohiteli in prej poskrbeli za zimsko obutev na avtomobilih.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Večina cen ni zvišala

Cene so pri večini ponudnikov vulkanizerskih storitev ostale precej podobne lanskim, podobno velja tudi za razlike med regijami, ki so lahko tudi dvesto- in večodstotne.

M+S. Pnevmatike za uporabo v zimskem času morajo biti označene s to oznako.

Življenjska doba. Povprečna doba pnevmatik je pet let. Če ste izdelek kupili dve leti po izdelavi, to pomeni, da ima pnevmatika dobo še tri, ne več pet let.

Snežne verige.
Pogoji za uporabo so izpolnjeni takrat, ko je na vozišču toliko
snega, da pnevmatika med vožnjo ne pride v stik s površino vozišča.

Najceneje boste avtomobil preobuli na Štajerskem in Dolenjskem, presenetljivo visoke pa so cene v Ljubljani. Pri tem je treba izpostaviti, da je pri določenih ponudnikih cena zelo odvisna od velikosti platišč, medtem ko drugi ne navajajo cen za večja platišča, ker so redka, ali pa razlik med njimi ne delajo.

Kriza vplivala na prodajo
"Povpraševanje po gumarskih storitvah je zelo podobno lanskemu. Nepopisna gneča je posledica tega, da ljudje ne razmišljajo vnaprej in jih vreme ali zakon o zimski opremi preseneti," je povedal šef vulkanizerstva Bužga Aleš Bužga in dodal: "Kriza se kaže predvsem pri odločitvah o nakupu novih gum. Prodaja cenejših izdelkov se je sicer nekoliko povečala, ampak predvsem na račun dražjih, katerih prodaja je stagnirala."

 

Pri celjski podružnici podjetja Vulco Čakš Franc s. p. so nam povedali, da je kriza močno udarila po žepu tudi vulkanizerje, da pa so zato v veliki meri krivi ponudniki izdelkov vprašljivega izvora, ki v sklopu spletne prodaje in verižne trgovine prodajajo obnovljene gume ali pnevmatike slabše kakovosti, in to po zelo nizkih cenah, ki jim majhni podjetniki težko konkurirajo.

Policija budno nad kršitelje
Na policiji so nam povedali, da je bilo prvi dan sneženja nesreč več in da so bile v veliki meri posledica napačne opreme na vozilih. Zato bodo v prihodnje poostreno nadzorovali primerno obutev na avtomobilih in kršitelje, če bo spet snežilo, tudi primerno kaznovali.

Kazen za neustrezno zimsko obutev je 120 evrov, če povzročite nesrečo ali zastoj, pa 400 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.