Avto
2019 ogledov

Dizlov je vse manj ...

Priključni hibrid PHEV mitsubishi eclipse cross polnjenje Saša Despot
V EU je bilo novembra prvič registriranih 885.580 avtomobilov, kar je 6,7 odstotka več kot novembra lani. Gre za 16. zaporedni mesec rasti prodaje. V prvih 11 mesecih leta se je število v medletni primerjavi povečalo za 15,7 odstotka na skoraj 10 milijonov vozil, je objavilo Evropsko združenje proizvajalcev avtomobilov (ACEA).

Med štirimi največjimi trgi je Italija novembra dosegla 16,2-odstotno rast, Francija 14-odstotno, Španija sedemodstotno, Nemčija pa je zabeležila 5,7-odstotni padec števila prvič registriranih avtomobilov. V Sloveniji je bila rast 6,8-odstotna.

V prvih 11 mesecih letošnjega leta so vsi avtomobilski trgi EU, z izjemo Madžarske, zabeležili rast prodaje novih avtomobilov. Rast je bila izrazita na vseh štirih največjih evropskih trgih; Italija je dosegla 20-odstotno rast, Španija 17,3-odstotno, Francija 16,2-odstotno, Nemčija pa 11,4-odstotno.

Električni avto polnjenje kabel | Avtor: Profimedia Profimedia

Delež električnih se hitro povečuje

Slovenija je dosegla 5,3-odstotno rast.

Število prvič registriranih električnih avtomobilov se je novembra v primerjavi z lanskim novembrom povečalo za 16,4 odstotka na 144.378. Skupno je bilo med januarjem in novembrom prodanih skoraj 1,4 milijona električnih vozil, kar je za 48,2 odstotka več v primerjavi z enakim obdobjem lani. Prodaja električnih vozil predstavlja 14,2 odstotka vseh prodanih avtomobilov v tem obdobju.

V Belgiji se je število prvič registriranih električnih avtomobilov novembra na letni ravni povečalo za 150,2 odstotka, v Nemčiji pa je upadlo za 22,5 odstotka.

Število hibridnih avtomobilov se je novembra v medletni primerjavi povečalo za 28,7 odstotka, število priključnih hibridov pa se je zmanjšalo za 22,1 odstotka.

Dizelsko gorivo OMV | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Število prodanih novih avtomobilov na bencinski pogon se je novembra okrepilo za 4,2 odstotka, medtem ko se njihov tržni delež vztrajno manjša. Novembra je znašal 32,7 odstotka. Italija je novembra dosegla 20,2-odstotno rast prodaje, Nemčija pa 12,5-odstotno. Skupno je bilo tako v prvih 11 mesecih prodanih 3,5 milijona tovrstnih avtomobilov, kar je 11,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Število prodanih novih avtomobilov z dizelskim motorjem medtem še naprej upada. Novembra se je v medletni primerjavi zmanjšalo za 10,3 odstotka, kar je posledica manjše prodaje na vseh štirih največjih trgih v EU. Se je pa njihova prodaja okrepila v državah srednje in vzhodne Evrope. Skupno je bilo med januarjem in novembrom prodanih 1,3 milijona tovrstnih avtomobilov, kar je 5,5 odstotka manj kot v enakem obdobju lani, še izhaja iz danes objavljenega poročila ACEA.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • stefan03 10:17 24.december 2023.

    Globooooooko dvomim v revelantnost izjave,kdo bo kupil avto na elektriko ko se elektrika draži in se še bo prav zaradi elek.avtomobilov.Hyundai v Ameriki zahteva za zamenjavo baterije ceno skoraj novega avtomobila.Dizlov je v Sloveniji ogromno nasproti izjavi nekaterih podpornikov prisilne elektrifikacije.

  • sam1 13:06 22.december 2023.

    Zanimivi ste,ko pišete o prodaji v % in ne v številu. Če je bil v Sloveniji lani prodan en električar,letos pa pet je to že 500% večja prodaj in izgleda fascinantno,če poročate v številu,pa je med enim in petimi prodanimi ...prikaži več le žalostna statistika......

  • bobubob 11:33 22.december 2023.

    Juhej, norih gretardistov pa vedno več !