Avto
22 ogledov

Hibridni yaris prevzema primat med ekomalčki

Toyota yaris hybrid
1/5
Andrej Leban
Yaris hybrid je morda tisti avtomobil, ki bo dodobra predrugačil razmišljanje kupcev v B-segmentu tudi pri nas. Za nič manjšo uporabnost obljublja nizko porabo, vendar brez dizelskega onesnaževanja. Na voljo od 16.300 evrov, čakalna lista pa je že dolga.

Uvoznik je Slovencem uradno predstavil yaris hybrida, s katerim svojo tehnologijo sodelovanja električnega in bencinskega motorja seli v svoj najmanjši avtomobil doslej. Ker je prav B-segment za evropske kupce trenutno najpomembnejši, od malčka pri japonskem gigantu pričakujejo zelo veliko, prav po njegovi zaslugi naj bi že na začetku prihodnjega leta tudi presegli mejnik petih milijonov prodanih hibridov.

Hibridni yaris je nekakšna alternativa 1,4-litrskemu dizlu. Če je zadnji prvenstveno namenjen kupcem, ki so veliko na avtocesti, je hibrid rojen za mesta, kjer pride do izraza njegova sposobnost zgolj električnega premikanja med semaforji in sodelovanja obeh motorjev pri pospeševanju. Takrat mu poraba dizla ne pride blizu, obljubljajo Japonci. Medtem ko hibrid po normativih v mestni vožnji porabi 3,1 litra na 10 kilometrov, se dizel zadovolji "šele" s petimi litri. Kombinirana poraba, ki vključuje tudi avtocestno in primestno vožnjo, je sicer 3,5 litra (dizel 3,9 litra), na kilometer pa v ozračje izpusti 79 gramov CO2, a praktično nobenega trdnega delca.

Hibridna tehnologija je v večji meri prekopirana iz priusa, vendar z nekaj spremembami, predvsem v smislu manjših mer in z inteligentnejšim upravljanjem energije. Bencinski motor je manjši za 0,3 litra in ima zdaj prostornino1,5-litra, tako pa brez težav izgine pod pokrov. Njegova največja moč je 55 kilovatov, medtem ko ima elektromotor nazivno moč 45 kilovatov. Sprednji kolesi skupaj prenašata največ 74 kilovatov (100 KM) moči, kar je največ med primerljivimi ekotekmeci v B-segmentu, hkrati pa vsi ostali ostajajo nad mejnikom 80 gramov CO2/km .

Baterija premišljeno skrita, doseg do 1.000 kilometrov

Hibridu je uspelo ohraniti uporabnost nedotaknjeno. To pomeni predvsem, da prtljažnik ni nič manjši kot v običajnem yarisu, saj je baterijski sklop umeščen pod zadnje sedeže, na račun tega pa je nekoliko zmanjšana posoda za gorivo. Kljub temu je običajni doseg z enim polnjenjem še vedno krepko prek 600 kilometrov, obljubljajo celo do 1.000 kilometrov voženj mimo bencinskih postaj. Najvišja hitrost hibridnega yarisa je 165 km/h, pospešek pa 11,8 sekunde.

Na zunaj se mali "zelenec" dovolj razlikuje od običajnega yarisa, da ga ne bomo metali v isti koš. Tako je nekoliko drugačna, pravzaprav agresivnejša sprednja maska, LED-svetila so tako spredaj kot zadaj, predvsem po zaslugi aerodinamičnih dodatkov je tudi dva centimetra daljši, njemu lastna so 15- in 16-palčna platišča.

Stroji in delavci delajo s polno paro

Z yaris hybridom namerava Toyota že v prvi polovici prihodnjega leta preseči mejnik petih milijonov prodanih hibridov. Da so na pravi poti, pričajo sladke skrbi, saj angleška tovarna ne zmore zadostiti povpraševanju z velikih evropskih trgov, kjer zahteve po čistih izpuhih v mestih ljudi malodane silijo k odmiku od tradicionalnega razmišljanja, ko si marsikdo kupi dizla tudi za vožnjo po mestu. Kot posledica povpraševanja je v Sloveniji čakalna doba nanj trenutno okoli štiri mesece, prav yaris hybrid pa bo ključni avtomobil Toyote pri bolj agresivnem prodiranju hibridov na naš trg. Do konca leta naj jih prodali 25, naslednji dve leti pa naj bi na enega prodanega hibrida iz družine prius ali auris prišla dva prodana yaris hybrida.

Prius+ za družine, prius plug-in za ekoalternativce

Uradni zastopnik je sicer Slovencem predstavil še dve novosti v družini prius. Sedemsedežni enoprostorec prius+ nagovarja kupce s ceno od 29.990 evrov, prius plug-in pa za 41.300 evrov, ki še ne vključuje 4.000 evrov državne subvencije, ponuja veliko udobja in vožnjo zgolj na elektriko 25 kilometrov daleč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.