Avto
4177 ogledov

Hrvati odprli vrata tovarne super avtomobilov

Rimac one concept
1/24
Rimac Automobili
Po vzoru na ostale proizvajalce eksotičnih vozil so pri hrvaškem podjetju Rimac vsem, ki si to želijo, omogočili, da si ogledajo tovarno, kjer nastajajo eni najbolj prestižnih in hitrih avtomobilov na svetu.

Hrvaški konstruktor in izdelovalec eksotičnih športnih električnih vozil Mate Rimac je bil v zadnjih tednih v središču svetovne avtomobilistične scene. Čeprav je njegov rimac concept one v popolnosti zgorel, pa so mu glavni ustvarjalci oddaje The Grand Tour naredili odlično reklamo. Kljub temu da je Richar Hammond s hrvaškim športnim avtomobilom zletel s ceste in hudo poškodoval koleno, pa Jeremy Clarkson električnega stroja ni mogel prehvaliti.

Zdaj so se pri hrvaškem podjetju odločili, da tudi navadnim smrtnikom omogočajo pokukati v tovarno, v kateri nastaja eden najhitrejših avtomobilov na svetu. Standardni ogled stane 30 evrov (225 hrvaških kun), v eni uri pa obiskovalci spoznajo zgodovino tovarne, vidijo prostor, kjer se avtomobili sestavljajo, kje proizvajajo avtomobilske dele in kje avtomobile barvajo. Premium ogled traja 90 minut in stane 50 evrov (375 hrvaških kun), dodatno pa je obiskovalcem razkrit še oddelek razvoja in raziskav, preizkusijo pa lahko tudi Rimčevo električno kolo Greyp. Po zagotovilih tovarne so z zanimanjem za obisk zelo zadovoljni, izvajajo pa ga v več jezikih.

Rimac | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Rimčev avto je električni super stroj

Pri Rimcu pravijo, da izhajajo iz ideje, da električni pogon športnega avta ne naredi le hitrejšega, temveč tudi agilnejšega, prilagodljivega in zabavnega. Zato je v njihovo vozilo concept one vgrajena tehnologija v veliki meri razvita v domači delavnici v Mali Nedelji, unikatna, pri njenem razvoju pa so prišle prav tudi izkušnje, ki so jih dobili pri razvoju električnega dirkalnika Monsterja tajime za dirko Pike Peaks. Avto ima v vsako kolo vgrajen lasten elektromotor, ki med seboj sodelujejo usklajeno vsako stotinko sekunde, hkrati pa je navor v vsakem trenutku idealno porazdeljen. Pri tem so še posebej ponosni na nadzorni sistem R-AWTV, ki informacije iz številnih senzorjev preračunava in nato ustrezno odgovarja s prerazporejanjem moči in navora. Velika posebnost je, da ima avto kar štiri menjalnike - za vsako kolo enega, pri čemer sta zadaj nameščena takšna z dvema stopnjama in dvema sklopkama. Učinkovitost elektromotorjev znaša do 97 odstotkov! Avto iz obsežnega sklopa baterij spravi na cesto kar 800 kW moči (1.088 KM), kar ga postavlja ob bok peščici superšportnih bencinskih avtomobilov.

Rimac concept one | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Do prve stotice potrebuje 2,6 sekunde, po 6,2 sekunde je že pri 200 km/h, po 14,2 sekunde pa je že pri 300 km/h. Za primerjavo, doslej najhitrejši avto na svetu, bugatti veyron grand sport vitesse zmore to v 16,7 sekunde, medtem ko koenigsegg one:1 takšno hitrost razvije že po 11,9 sekunde.

Komentarjev 4
  • TistoPravo 10:26 16.julij 2017.

    ..zakaj bi zato, da boš stalno iskal vtičnico in prepeljal dejansko samo 150km za obljubljenih 300km na eno polnjenje, preplačeval 50% cene glede na ceno na klasičen pogon...če je pa ja logično, da je že na klasičen pogon vozilo vsaj ...prikaži več 3x precenjeno!!! Ljudje malo razmislite in raje izrabite resurce prevoznih sredstev, ki jih že imamo....že od leta 1995 imajo avtomobili vgrajene varnostne blazine in abs pomoč, ter volan bremzo in gas ter klimo....in kaj dejansko poleg zdrave pameti še potrebuješ??

  • TistoPravo 10:08 16.julij 2017.

    Dejstvo je, da se danes nam ni treba ukvarjat z razvojem in testiranjem teh novitarij, za katere je treba plačevat predvsem pa prečlačevat poštene denarce....dejansko pa tehnologija niti približno še ni izpopolnjena. Kar kao privarčuješ, moraš vse preplačati pri nabavni ...prikaži več ceni vozila. Kdo je tako velika bud...., da pa vidi priložnost v tem?!!!! Dejansko so od 1998 leta naprej vozila narejena z vso potrebno tehnologijo in kakovostjo, ki jo potrebujemo....in da bi še plačevali za ogled tovarn, hahah