Avto
8 ogledov

Hrvati so nas prehiteli z vpisi

Avtomobilski števec Žurnal24
Prevoženi kilometri. Na Hrvaškem na tehničnih pregledih kilometrino že vpisujejo. Pri nas kaj takega še ni pričakovati.

Zakonodaja. Vrtenje števcev kilometrov nazaj pri prodaji rabljenih vozil predstavlja problem dlje èasa, številne države pa so ga že uspešno omejile.

Na ministrstvu za promet (MP) pripravljajo spremembe zakona o motornih vozilih, ki naj bi določile, da bi se ob tehničnem pregledu v bazo podatkov vpisovalo število prevoženih kilometrov, a bomo nanje èakali še nekaj èasa.

Damijan Križnik z MP komentira: “Na osnovi predloga zakona o motornih vozilih, ki ga je državni zbor pravkar obravnaval, bo izdan tudi pravilnik o tehničnih pregledih, osnutek tega pa predvideva tudi ugotavljanje števila prevoženih kilometrov ob tehničnem pregledu.” Na vprašanje, kdaj lahko to prièakujemo v praksi, pa odgovarja, da morajo biti vsi podzakonski akti izdani najpozneje v dveh letih po uveljavitvi zakona, ki je predviden za 1. april 2011.

Trgovci z lastno evidenco
"Pri odkupu vozil brez znane zgodovine v obliki servisne knjige to ovrednotimo kot pomanjkljivost, zmanjšamo odkupno vrednost, stranko, ki želi takšen avto kupiti, pa seznanimo z znanimi podatki,"
pove Damjan Šušteršič iz Avtotehne Vis in doda: "Da bi se izognili poneverbam podatkov o kilometrini, trgovci že nekaj časa računalniško spremljamo vsa popravila in vzdrževanja, ki so bila opravljena pri določenem številu prevoženih kilometrov, vendar to počnemo samoiniciativno."

Določene znamke pa že ponujajo elektronske servisne knjižice, izvodi katerih so tudi pri trgovcih.

Pri nakupu rabljenega. Kupci, ki kupujejo rabljeno vozilo lahko možnost manipuliranja z prevoženimi kilometri minimizirajo tako, da so pozorni na obrabo notranjosti (na sedežih, manšeti prestavne ročice, stopalk, volanskega obroča), je pa res da se da to z uporabo prevlek na sedežih ali volanu to tudi dobro skriti.

Vseeno do podatkov. Če avto nima potrjene servisne knjige (pazljivo tudi pri tem, saj da tu marsikaj poneveriti) lahko veliko podatkov dobite tudi s preverjanjem servisnih baz pri pooblaščenih trgovciv, kjer kilometrion preverijo z menjavo partik filtrov ali zabeležbo kilometrov na ABS senzorjih, branjem iz ključev in podobno.

Zakonodaja. Na ministrstvu za promet (MP) pripravljajo spremembe zakona o motornih vozilih, ki naj bi določile, da bi se ob tehničnem pregledu v bazo podatkov vpisovalo število prevoženih kilometrov, a na njihovo uresničitev bomo čakali še kar nekaj časa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.