Avto
9518 ogledov

Nova prihodnost za Hyundai

Hyundai vision T
1/18
Hyundai
Pri Hyundaiu so napovedali velike spremembe v oblikovanju svojih vozil.

Hyundai se bo odmaknil od družinskega videza svojih vozil in ponudil več raznolikosti. V prihodnje se bodo bolj osredotočili na tipičen življenjski slog in potrebe kupcev, je za Automotive News Europe dejal SangYup Lee, vodja globalnega oblikovalskega centra korejske znamke.

Alfa romeo giulia Dizajn Avto Kaj o dizajnu novih avtomobilov meni neodvisni oblikovalec?

Do zdaj je Hyundaieva paleta modelov ponujala družinski videz, saj imajo vsi avtomobili »enak obraz«, je dejal Lee.
V prihodnosti bo oblikovanje novih modelov veliko bolj raznoliko. Vtični hibridni koncept Vision T, ki je bil predstavljen pred kratkim na avtosalonu v Los Angelesu, je prikaz oblikovanja prihodnjih avtomobilov znamke Hyundai, je poudaril oblikovalec.

Hyundai vision T | Avtor: Hyundai Hyundai

Pri Hyundai so s konceptnim vozilom iskali tipične oblikovalske elemente, ki bodo korejski znamki dale v prihodnje značilno podobo, tako kot je pred desetletjem s svojim dizajnom naredil Audi.

Robert Lešnik Klepet z gurujem Avto Robert Lešnik ekskluzivno za Žurnal o tem, kako se počuti pri Mercedesu

Lee je namignil, da je koncep pravzaprav zametek naslednje generacije SUV modela tucson. "Presenečeni boste nad tem, kako blizu proizvodnega avtomobila vision T". Vision T je sedmi v nizu konceptov Hyundai Design Centra, katerega namen je zasnovati nov oblikovalski jezik.

Hyundai vision T | Avtor: Hyundai Hyundai

Najbolj značilne nove oblikovalske rešitve so nova rešetka in svetlobni elementi. Ko vozilo miruje, je mreža zaprta, ko pa se premika, pa se rešetke v zračni roleti premikati po točno določenem zaporedju, s čimer ustvarijo pretočen videz, ki ima tudi svojo funkcijo, in sicer nadzirati pretoka zraka kar optimizira aerodinamiko in vpliva na boljšo učinkovitost porabe goriva, so ob predstavitvi koncepta zapisali pri Hyundaiu.

Lee je še povedal, da bo podpis znamke ostala t. i. "kaskadna rešetka" in dodal: "vendar ne želimo, da je to prvi in najbolj pomemben element avtomobila." 

Hyundai vision T | Avtor: Hyundai Hyundai

amg izpuh izpušna cev Avto Robert Lešnik o 4 tipih oblik izpušnih cevi - katero je imel njegov "jugec"?

Druga značilnost Vision T, ki jo bo Hyundai v prihodnosti poskušal več uporabljati pri svojih modelih so majhni okrasni elementi, ki se prilepijo na zadnji stebriček avtomobila in pripomorejo k bolj mišičastemu videzu. Vendar pa je postopek izdelave zahtevnejši in mora biti zelo natančen, je poudaril Lee.

"To je področje, kjer zelo tesno sodelujem z našimi fanti iz proizvodnje," je dejal in pojasnil, da površinska obdelava, ki ustvarja izklesan videz mineralov, lahko Hyundaijevim avtomobilom doda več osebnosti. "Uporabili bomo tudi nekakšne znake, ki jih v šolah oblikovanja običajno ne štejejo za trikotne oblike ali križne črte," je še dejal.

Hyundai vision T | Avtor: Hyundai Hyundai

Avto Hyundai bodo kopirali vaš slog vožnje

Drug oblikovalski element, na katerega bodo pri proizvajalcu vozil zelo pozorni, je položaj senzorjev za avtonomno vožnjo. "Zunanji senzorji bodo imeli pomembno vlogo pri tem, da vsakemu avtomobilu zagotovijo značilen videz," pravi Lee.

Avtonomni avtomobili bodo imeli na strehi veliko vozlišče senzorjev. V zadnjih letih so k dizajnu vozil močno prispevali LED žarometi, podobno pa se bo to v prihodnosti zgodilo tudi s senzorji.

Komentarjev 2
  • AnGus 20:50 22.december 2019.

    Spremenili naslov in pobrisali komentarje... HAHAHA!

  • klemenmo 10:27 21.december 2019.

    a nisem na istem, če se obrnem za 360 stopinj? https://www.mathsisfun.com/geometry/full-rotation.html