Avto
4637 ogledov

Hyundai santa fe se je močno radikaliziral

hyundai santa fe
1/18
Hyundai
Hyundai je predstavil novo generacijo svojega velikega športnega terenca santa feja, ki je oblikovno precej bolj radikalen kot doslej. V Evropo bo pripeljal v prvi polovici naslednjega leta.

Novi hyundai santa fe se na videz povsem razlikuje od svojega neposrednega predhodnika, saj so precej zaokrožene dosedanje karoserijske linije nadomestile zelo ravne in strmo odsekane, s katerimi novi santa fe spominja na določenega britanskega terenca. Poleg oglatih oblik izstopajo tudi žarometi v obliki črke H, ki se ponovi tudi na drugih delih karoserije.

hyundai santa fe | Avtor: Hyundai Hyundai

Z dolžino 4,830 metra, širino 1,9 metra in višino 1,72 metra ter medosno razdaljo 2,815 metra je novi santa fe tudi nekoliko večji od predhodnika, kar se ob bolj oglatih oblikah karoserije precej pozna v notranjosti, v kateri je na voljo tudi sedmero sedežev. V drugi vrsti je na voljo 35 milimetrov, v tretji pa za 15 milimetrov več prostora za noge, obe vrsti pa se zložita v ravno dno, s čimer se prtljažnik poveča na prevozniških 1.275 litrov. Ko je prtljažnik napolnjen do vrha, lahko vozniku pogled nazaj olajša tudi digitalno sredinsko ogledalo.

Pri Hyundaiju so notranjost tudi precej prečistili, saj jo karakterizirajo ravne izčiščene linije, podlegli pa so tudi trendu prosto stoječega širokega zaslona iz dveh 12,3-palčnih delov, fiksnega za instrumente in občutljivega za dotik za infotainment. Tudi v notranjosti je mogoče zaslediti elemente v obliki črke H, kar velja predvsem za armaturno ploščo in zračnike.

hyundai santa fe | Avtor: Hyundai Hyundai

Veliko poudarka je bilo tudi na udobju, saj prednja sedeža voznika in sovoznika razvajata z zračnimi mehurji, ki zagotovijo optimalno podporo telesa. Izboljšano je tudi upravljanje klime, med prednjima sedežema pa je odlagalna konzola, do katere lahko dostopajo tudi potniki iz druge vrste. Ta ja ne voljo tudi le z dvema sedežema, ki tudi potnikoma v drugi vrsti zagotovita podobno udobje kot v prvi.  

Med zanimivostmi potniškega prostora je tudi UV-C sterilizator na vrhu predala za rokavice, ki omogoča hitro sterilizacijo pogosto uporabljanih majhnih predmetov, kakršni so mobilni telefoni, denarnice, ključi in podobno. Kot smo že vajeni pri avtomobilih korejske znamke, je tudi novi santa fe na voljo z obilico asistenčnih sistemov, ki z majhnimi popravki volana pomagajo tudi pri vožnji po avtocesti s pomočjo navigacije pa tudi samodejno prilagajajo hitrost na ovinkih.

hyundai santa fe | Avtor: Hyundai Hyundai

V Evropi bo novi hyundai santa fe na voljo z dvema pogonskima možnostma, samopolnilnim in priključnim hibridom. V obeh primerih bo v osrčju sistema 1,6-litrski turbobencinski štirivaljnik z močjo 160 'konjev', ki bo sodeloval z elektromotorji. Sistemskih moči obeh pogonskih sklopov še niso objavili, kakor tudi ne drugih podatkov o njiju.

Hyundai je hkrati z novim santa fejem predstavil tudi študijo XRT, ki je namenjena predvsem uporabi na terenu in naj bi bila všeč avanturističnim navdušencem. Niso pa napovedali, če bo študija ostala pri tem, ali bodo na njeni osnovi tudi dejansko izdelali serijski avtomobil.

dezurni@styria-media.si

hyundai santa fe | Avtor: Hyundai Hyundai

Komentarjev 2
  • GarBollo001 18:15 11.avgust 2023.

    Katero substanco pa jemlje oblikovalec?

  • SamoResnica 11:42 11.avgust 2023.

    Slabo - zakaj morajo zunanjost povsem pokvarit?