Avto
2084 ogledov

Hyundai v podjetje hrvaškega Elona Muska vložil 80 milijonov evrov!

Rimac C-Two Rimac Automobili
Hyundai in Kia nista mogla spregledati dela in napredka hrvaškega super talenta avtomobilske industrije.

Hyundai in Kia sta v podjetje Rimac Automobili, hrvaškega podjetnika Mateja Rimca, investirala 80 milijonov evrov. Ustanovili so tudi tehnološko partnerstvo, prvi skupni projekt pa bo razvoj dveh električnih visokozmogljivih avtomobilov do leta 2020. Med drugim je naložba povezana tudi s Hyundaijevo podznamko športnih vozil N, ki bodo očitno postala tudi električna.

Podpredsednik Hyundai Motor Group Euisun Chung in Mate Rimac sta pogodbo uradno podpisala na sedežu podjetja Rimac Automobili v Svetoj Nedelji. "Rimac je inovativno podjetje z izrednimi sposobnostmi na področju razvoja visokozmogljivih električnih avtomobilov," je dejal Euisun Chung in dodal, da so jih prepričali zagonski projekti in bogate izkušnje na področju sodelovanja s proizvajalci visokozmogljivih avtomobilov. "Rimac je za naš idealen partner. Veselimo se, da bomo skupaj sodelovali na poti proti čisti mobilnosti," je še dejal Chung.

 | Avtor: Hyundai Hyundai

Hyundai Motors želi pospešiti prehod na čisto mobilnost in se med proizvajalci avtomobilov zasidrati kot globalni vodja na področju elektrifikacije vozil. Do let 2025 nameravajo predstaviti kar 44 elektrificiranih vozil, to pomeni hibridna vozila, priključne hibride in povsem električna vozila. 

"Navdušila nas je vizija in pogled v prihodnost korporacije Hyundai Motor. Verjamemo, da bo tehnološko partnerstvo ustvarilo maksimalno vrednost za obe podjetji in kupce. Tudi mi se bomo še močneje umestili kot dobavitelj tehnologije električnih pogonov za partnerje v industriji," je dejal Mate Rimac, ustanovitelj in generalni direktor podjetja Rimac Automobili, ki zaposluje že 500 ljudi.

Mate Rimac je od začetkov pred le 10 leti, ko je v garaži začel predelovati svoj stari BMW v električni drift stroj, prehodil markantno pot. Danes je na čelu podjetja z že okoli 500 zaposlenimi, njegov kronski proizvod pa je nedavno prikazani concept two, ki ima veliko zelo naprednih tehničnih rešitev pri pogonu in avtonomni vožnji, električni superavtomobil pa je za razliko od predhodnika concept one tudi na voljo kupcem.

Pred Hyundaijem na Hrvaškem že Porsche

Rimac je že sredi leta 2018 razburkal avtosvet, ko je obelodanil, da Porsche investiral denar v njegovo družbo. Šlo je za 10 odstotkov podjetja oziroma 18,7 milijona evrov. S Porschejem je bil v pogovorih od leta 2015 naprej, z nemškim proizvajalcem športnih avtomobilov pa že nekaj časa sodeluje na projektih na elektrifikaciji avtomobilov. Rimac je takoj pojasnil, da se bolj kot finančnega vložka veseli dolgoročnega sodelovanja in tehnološkega partnerstva. Kot je še dodal, imajo pri družbi višje ponudbe še drugih investitorjev, vendar pri njih nista toliko v ospredju omenjeni dve lastnosti iz posla s Porschejem.

Rimac C-Two | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Vsekakor bo za vse ostale projekte še kako potreboval dodaten kapital. V preteklosti je Rimac že sodeloval z McLarnom in Koenigseggom. S Porschejem bodo pri Rimcu sodelovali predvsem pri pogonskih sestavnih delih za električne avtomobile, pri menedžmentu baterij in avtonomni vožnji. "To je področje, kjer smo najmočnejši." Rimac je lani dodal, da v zameno od Porscheja pričakujejo predvsem pomoč in znanje, kako doseči velikoserijsko proizvodnjo. Poudaril je še, da v 25 letih hrvaški državi ni uspelo privabiti nobene avtomobilske družbe. "Mi, kot majhna družba pa smo to uspeli."

Komentarjev 2
  • Rdečivrag 08:05 17.maj 2019.

    Kia in Hyundai bosta po mojem na področju EV v 10 letih med tremi najpomembnejšimi igralci na svetu. Že sedaj imata verjetno najbolj racionalno in v smislu uporabe najbolj funkcionalno EV paleto. Avtomobilska evropa pa mirno spi na starih lovorikah.

  • ode 10:44 14.maj 2019.

    Kaj bo potem, ko bo čez 10 let udarila afera ELGATE?